Adolescenti

#anxietate adolescenti #depresie #anxietate #psihoterapie

Anxietatea si depresia la adolescenti, din ce in ce mai frecvente. Care sunt cauzele si solutiile

Adolescenti de azi au un nivel ridicat de anxietate, comparativ cu cel pe care il aveau, in anii 1950, pacientii spitalelor de psihiatrie, crede un psiholog. Anxietatea in randul adolescentilor este o problema care se acutizeaza in Romania, iar aceasta poate aparea sub diferite forme, in diverse momente din viata lor si poate avea repercusiuni destul de grave asupra dezvoltarii psihice a tinerilor.


In opinia psihologului Gabriela Marin, una dintre cauzele cresterii nivelului de anxietate in randul adolescentilor este strans legata de lipsa de socializare fata in fata si petrecerea unui timp indelungat in fata unui calculator sau a unui telefon mobil. Totodata, anxietatea se poate manifesta sub forma de timiditate, teama de a vorbi in public (fobia sociala), atacuri de panica, tulburari obsesiv compulsive sau stresul post-traumatic.

“In cele mai multe cazuri, anxietatea apare in acelasi timp cu depresia, iar motivele pentru care aceste suferinte psihice asociate escaladeaza sunt izolarea sociala, iluzia relationarii sau a prieteniei in mediul online, dar si dorinta din ce in ce mai mare a adolescentilor de aprobare din partea comunitatii”, declara psihologul Gabriela Marin.

Specialistul afirma ca anxietatea s-a acutizat in societatea actuala comparativ cu deceniile trecute, deoarece, in prezent, suntem mult mai supusi la factorii de stres si nu mai avem timp sa reflectam la vietile noastre, la credintele noastre si ne petrecem viata intr-un mod in care nu ne face placere.

“Trebuie sa constientizam faptul ca tehnologia a avansat foarte repede, iar acest fenomen a adus schimbari majore in randul societatii. Altfel spus, tehnologia s-a dezvoltat mult mai repede decat ne-am dezvoltat noi si nu am putut gestiona din punct de vedere psihologic si social aceste schimbari din vietile noastre”, afirma psihologul Gabriela Marin.

Specialistul crede ca, dintr-un anumit punct de vedere, oamenii sunt depasiti de bombardamentul informatiei si al sarcinilor de zi cu zi si duc in spate mai mult decat pot cara. “Anxietatea si depresia existau intr-o forma mult mai mica sau erau chiar inexistente acum cateva secole deoarece oamenii nu erau supusi schimbarilor atat de bruste, stresul era prezent la cote mult mai mici, iar oamenii traiau ghidati dupa un set de valori si reguli morale autentice. In societatea actuala, viteza cu care traim – exact asa cum se aude, ne traim viata in mare viteza – a creat o instabilitate emotionala in randul maselor, iar anxietatea si depresia sunt raspunsuri clare ca am pierdut controlul asupra vietii noastre si ca avem nevoie de o pauza, avem nevoie sa ne reechilibram din punct de vedere emotional”, crede psihologul Gabriela Marin.  

Anxietatea parintilor se transmite si catre copiii lor, dar poate fi tratata

Adolescentii care au parinti care sufera de anxietate, care sunt foarte stresati sau care isi fac griji excesive pentru ei, au sanse mult mai mari sa preia, fara sa constientizeze, comportamentele si felul de a gandi al parintilor. “Desi, aproximativ trei din zece persoane mature sufera, la un moment dat, de stari de anxietate, aceasta tulburare poate fi, din fericire, tratata. Psihoterapia, iar studiile au confirmat ca in mod special psihoterapia cogntiv-compartamentala, este foarte eficienta in tratarea depresiei si a anxietatii. Prin intelegerea legaturii dintre ganduri, emotii si comportamente, oamenii pot scapa de fricile irationale si calitatea vietii lor poate creste extraordinar de mult”, conchide psihologul psihoterapeut Gabriela Marin. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare