Adolescenti

#adolescenta #sex #menstruatie #parinti #educatie

Cum sa vorbesti cu adolescenta despre menstruatie

Majoritatea adolescentelor experimenteaza prima menstruatie in jurul varstei de 12 ani, insa menstruatia poate aparea chiar incepand cu varsta de 8 ani. Desi ti se pare cel mai normal lucru din lume, pentru o fetita care se pregateste sa devina adolescenta, acesta poate deveni un subiect delicat. Este datoria ta de a o informa pe fiica ta in mod corect si de a o pregati pentru momentele ce vor urma.
 

 

Vorbeste despre acest subiect din timp

 

Sunt sanse mari ca fiica ta sa abordeze acest subiect destul de timpuriu, din curiozitate . Acela reprezinta momentul perfect pentru a da startul discutiilor despre ce inseamna menstruatia. Ofera-i cat mai multe detalii, intr-un mod pe care sa il inteleaga.

Nu trebuie sa cuprinzi toate aspectele acestui moment intr-o singura discutie. Vor fi destule ocaziii pentru a discuta. Ai grija insa sa vorbesti atat despre schimbarile fizice, igiena corespunzatoare, dar si despre emotiile prin care va trece: rusinea nejustificata fata de ceilalti, sentimentul ca este altfel etc. Ofera-i fiicei tale informatiile de care are nevoie, pentru a nu fi nevoita sa apeleze la prietenii ei, care de cele mai multe ori, o vor sfatui in mod gresit.

Daca fiica ta evita sa vorbeasca despre subiect, atunci nu o asalta cu intrebari. Mentine conversatiile scurte. Va retine informatia pe care i-o oferi, chiar daca nu va dori sa interactioneze manifestandu-si curiozitatea.

 

Cum sa incepi discutiile despre menstruatie

 

Pentru a da startul unei conversatii legate de acest subiect, intreab-o pe fiica ta ce anume stie despre pubertate. Clarifica orice informatii percepute in mod eronat si raspunde-i la intrebari. Ai putea completa aceste informatii cu cele legate de educatia sexuala sau de sanatate si igiena. Daca fiica ta se rusineaza si nu vrea sa vorbeasca, atunci o vizita la medic, intre patru ochi, o poate ajuta sa fie mai receptiva.

 

Ofera informatii practice

 

Partea teoretica este destul de importanta, insa majoritatea adolescentelor vor sa afle mai multe despre partea practica: ce se intampla, cum se simte si ce trebuie sa faca in timpul menstruatiei?

Iata cateva intrebari la care trebuie sa ii oferi raspunsul:

 

Ce este menstruatia?

 

Menstruatia reprezinta o sangerare care se produce la nivelul vaginului si care dureaza cateva zile. Ciclul menstrual va incepe atunci cand organismul este pregatit, asadar aparitia acestuia nu poate fi nici grabita, dar nici oprita. In fiecare luna, ovarele elimina cate un ovul. Ovulul se deplaseaza prin trompa uterina in uter – locul unde poate creste fatul, in eventualitatea in care ovulul ar fi fecundat de un spermatozoid. Atunci cand organismul realizeaza ca in organism nu creste niciun fat, ovulul este expulzat din corp – aceasta este menstruatia.

 

Doare?

 

Explica-i fetei tale faptul ca in perioada mesntruatiei ar putea simti crampe abdominale , dureri de spate , balonare, greata, sensibilitate a sanilor, ameteli si dureri de cap. Prezinta-i diferite metode prin care poate atenua aceste dureri; exercitiile fizice imbunatatesc circulatia sangelui, inclusiv in pelvis, legumele proaspete si cerealele integrale previn constipatia, exercitiile de respiratie detensioneaza corpul. De asemenea, exista pe piata si pastile pentru atenuarea durerilor menstruale. Intreab-o pe fiica ta in ce zona simte disconfort, sub ce forma, si ajut-o sa gaseasca metoda potrivita pentru a elimina aceste dureri.

 

Cand se va intampla?

 

Nimeni nu poate preciza cu exactiata perioada aparitiei primei menstruatii, insa specialistii apreciaza ca aceasta apare la aproximativ doi ani dupa ce sanii au inceput sa se dezvolte.

 

Ce trebuie sa fac?

 

Explica-i adolescentei care sunt produsele de igiena pe care le poate folosi, avantajele si dezavantajele acestora, dar si igiena corespunzatoare in perioada menstruatiei. Las-o pe fiica ta sa experimenteze diferite produse pana il gaseste pe cel care o face sa se simta confortabil.

 

Daca sunt la scoala?

 

Incurajeaz-o pe fata ta sa aiba in permanenta in geanta un absorbant,  in cazul in care va fi luata prin surprindere. De asemenea, asigur-o pe aceasta ca nimeni nu isi va da seama ca se afla in perioada menstruatie, pentru ca produsele folosite nu sunt vizibile. Sfatuieste-o si ce sa faca in cazul in care nu a fost pregatita si si-a patat pantalonii sau fusta: o bluza in jurul taliei ar putea sa o ajute pana ajunge acasa. Incurajeaz-o sa poarte pantaloni de culoare inchisa in aceasta perioada, pentru a fi sigura ca nimeni nu va observa eventualele incidente.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele