Adolescenti

#adolescenti #prima dragoste adolescenta #probleme adolescenta

Prima dragoste in adolescenta

Cei mai multi copii simt primii fiori ai dragostei in adolescenta. Reprezinta unul dintre cele mai frumoase si importante momente din viata lor. Insa odata cu primii fluturasi in stomac ai copilului, parintii incep sa intre in panica si sa se teama de o eventuala dezamagire sau de suferinta prin care ar putea trece copilul. Foarte putini copii sunt deschisi in fata parintilor cand vine vorba de sentimentele pentru sexul opus sau de prima experienta sexuala.Cum vorbesti cu copilul tau despre prima dragoste de la varsta adolescentei?

Accepta faptul ca nu mai este un copil mic!

Este momentul sa constientizezi faptul ca odata cu adolescenta, copilul incepe sa treaca la maturitate, o alta etapa din viata lui, care trebuie tratata diferit de tine, ca parinte.

Isi ia ramas-bun de la copilarie si trebuie sa invete sa mearga pe picioarele lui. Nu il poti proteja deun esec in dragoste, de o alegere nepotrivita a persoanei de care s-a indragostit, dar il poti invata sa actioneze responsabil si sa fie pregatit pentru orice, in aceasta aventura nebuloasa numita iubire.

Stabileste linii noi de comunicare cu adolescentul

Adolescentul are multe motive pentru care ezita sa vorbeasca cu un parinte despre sentimentele lui pentru o persoana sau despre confuziile cu care se cofrunta.

In cazul in care relatia de comunicare dintre tine si el nu a fost niciodata una foarte stransa, nu te poti astepta ca adolescentul sa vina la tine si sa-ti ceara sfatul.

Este indicat sa incerci sa reconstruiesti ceea ce nu ai reusit pana acum si, la un moment dat, cand simti ca a capatat incredere in tine, sa deschizi subiectul primilor fiori ai dragostei, fluturilor din stomac, implicatiilor si responsabilitatilor pe care le presupune relatia dintre un baiat si o fata.

Fii sincera si deschisa cu el!

Este important sa simta ca poate vorbi sincer cu tine, fara teama de a fi criticat. Poti chiar sa subliniezi faptul ca esti deschisa oricarui subiect si ca il poti ajuta cu sfaturi importante in orice situatie prin care trece.

Nu neglija sau lua in gluma sentimentele lui!

Prima dragoste a adolescentului nu este un subiect de gluma. Nu face niciodata poante pe seama lui si nu il face sa se simta prost sau jenat in fata altora. In caz contrar, copilul nu va mai vorbi niciodata deschis cu tine pe aceasta tema.

Nu lua in deradere si nu neglija sentimentele sau trairile copilului tau. Oricat de banale, puerile sau neserioase ti se par unele lucruri pe care ti le impartaseste copilul din relatia lui, trateaza-le cu foarte mare seriozitate. Pentru el sunt reale si importante si nu trebuie sa fie luate in batjocura. Copilul asteapta de la tine sprijin si intelegere, poate chiar si un sfat bun.

Fii un model de viata pozitiv pentru adolescent!

Fii un exemplu pentru copilul tau in relatia pe care o ai cu taticul lui sau cu partenerul de viata. Adolescentul invata multe si preia exemplul pe care il vede in casa in care sta.

Daca tu esti abuzata de partener, in familie este o atmosfera mereu tensionata si nu esti tratata cu respect, copilul se va purta la fel cu partenerul de relatie, deoarece considera ca ceea ce vede in familie "este normal".

Pregateste-l intotdeauna pentru o eventuala dezamagire in dragoste. Explica-i cum functioneaza relatiile, care sunt principalele probleme cu care se confrunta partenerii, ce este bine si ce nu sa faci in cuplu si nu in ultimul rand, abordeaza subiectul sexului, extrem de important la aceasta varsta.

Foto: Allparenting.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele