Alaptarea

#alaptare la san #alaptare in public #proiect de lege #amenzi #alaptare

Guvernul sustine alaptarea in spatiul public! Amenzi usturatoare pentru cei care se opun

Un nou proiect de lege vine in favoarea mamelor care isi alapteaza bebelusii in public. Potrivit noului proiect de lege, persoanele fizice care evacueaza mamele ce alapteaza de pe spatiul public vor primi amnzi de pana la 500 de lei, in timp ce firmele care regurg la acest gest vor plati pana la 2.000 de lei amenda.

Proiectul de lege a fost depus de mai multi parlamentari din PNL si USR. Reactia acestora a venit dupa un scandal in care a fost implicata Cristina Siscanu, sotia lui Madalin Ionescu.

Cristina Siscanu, a facut publica o fotografie in care apare in public in timp ce-si alapta fetita. Aceasta a fost criticata dur pentru gestul ei, iar Madalin Ionescu i-a sarit in aparare.

Alesii spun ca in ultima vreme au fost relatate cazuri in care mame au fost date afara din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii in spatii publice pentru ca isi alaptau copilul.

"Desi un astfel de comportament este in mod clar discriminatoriu, iar legea permite alaptarea in spatii publice, cadrul legislativ actual nu sanctioneaza aceste reactii discriminatorii si nu le protejeaza pe mamele care isi alapteaza copiii. Legi similare exista deja de ani de zile in state europene precum Marea Britanie, Franta, Spania sau Islanda. Periodicitatea alaptarii zilnice a unui copil mic, precum si durata acesteia nu permit hranirea exclusiv acasa, iar o astfel de abordare reprezinta un abuz si o discriminare si ar izola social si profesional mama", spun parlamentarii in expunderea de motive, potrivit libertatea.ro.

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit proiectului de lege depus in Parlament, mamele au dreptul de a-si alapta copii de pana la 24 de luni in spatiul public.

De asemenea, se pedepseste contraventional si interzicerea in orice mod a alaptarii in spatii publice a unui copil de pana la 24 de luni si refuzul furnizarii de servicii unei persoane care alapteaza un copil de pana la 24 de luni, in conditiile in care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv, scrie libertatea.ro.

Nerespectarea acestor prevederi de catre persoanele fizice se vor penaliza cu amenda contraventionala de 100 – 500 lei, in timp ce persoanele juridice risca amenzi intre 1.000 si 2.000 de lei.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare