Alaptarea

#alaptat bebelus #alaptare #beneficii alaptat

5 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre alaptare

O viitoare mamica intampina o multime de obstacole in perioada prenatala, dar si in cea postnatala, determinate de faptul ca nu a primit toate informatiile referitoare la noile transformari din organismul sau.

Alaptarea bebelusului, care apare la scurt timp dupa nastere este un subiect delicat pentru tinerele mamici. Acestea se sperie adesea de modificarile corpului lor si secretia lactata.

Iata care sunt cele mai importante lucruri despre alaptare.

1 Mameloanele pot fi agresate si vor aparea niste fisuri, asa-numitele ragade

O mama neexperimentata, care va adopta constant aceeasi pozitie de alaptare sau nu isi va pozitiona corect bebelusul la san, se poate confrunta cu aparitia unor mici fisuri la nivelul mameloanelor. Din acestea poate curge sange si, daca sunt netratate, favorizeaza aparitia mastitei.

In perioada in care mamica are asemenea fisuri la san, este indicat ca ea sa isi unga zona afectata cu o crema hidratanta de galbenele si sa evite sa isi hraneasca micutul natural. In schimb, ea trebuie sa se mulga constant, deoarece prin muls se goleste sanul si se impiedica aparitia furiei laptelui. Tratamentele naturiste recomanda consumul de ceai de chimen si anason, deoarece acestea pot ajuta mamica sa aiba mai mult lapte.

2 Alaptarea ajuta la depasirea perioadei de despresie post-partum

Dupa nastere, foarte multe femei se confrunta cu despresia post-partum. Alaptarea este o metoda naturala de depasire a acestei perioade, intrucat, in timpul acestui proces, corpul mamicii elibereaza oxitocina- un hormon cu rol antidepresiv.

3 Alaptarea te poate pune in situatii jenante

Micutul tau este condus de instinct, asa ca nu tine cont de ce faci sau unde va aflati, atunci cand vrea sa fie hranit. Adesea, mamica este nevoita sa isi calce peste principii si, spre binele bebelusului sau, sa il alapteze in public.

4 Nu poti tine dieta pe durata alaptarii bebelusului

Kilogramele castigate in timpul sarcinii iti vor da foarte mult de furca in perioada urmatoare, mai ales ca medicii nu recomanda dietele in perioada alaptarii.

Nu ai voie sa treci la restrictii alimentare, deoarece laptele trebuie sa fie cat mai consistent. Si totusi, mamicile nu trebuie descurajate, deoarece isi pot redobandi silueta cu ajutorul sportului.

5 In timpul alaptarii femeile se pot confrunta cu infectii ale sanilor (mastita)

Mastita apare cel mai frecvent la femeile care alapteaza si principale sale simptome sunt date durerile de san, tumefactie, roseata, febra, senzatie de tensiune in san, caldura locala sau mancarime.

Mastita poate fi tratata printr-un tratament clasic cu antibiotic.

6 In perioada de alaptare se acorda o atentie sporita alimentatiei mamei

Micutii reactioneaza adesea la alimentatia mamei, asa ca se recomanda sa fie evitate alimentele picante, consumul excesiv de cafea ( cafeina din lapte poate afecta programul de somn al micutului), alcoolul sau pestele cu continut ridicat de mercur.

Unii specialisti merg mai departe de atat si considera ca pana si calitatea apei poate influenta alaptarea, asa ca recomanda o hidratare corespunzatoare cu apa plata.

Sursa foto: koraorganics.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare