Alaptarea

#alaptare san #cresterea copilului #lapte praf #alaptare

Adevarul despre laptele praf

Aociatia pentru Protectia Consumatorilor Romania a achizitionat de curand cele mai folosite tipuri de lapte praf pentru sugari cu varsta de 0 - 6 luni si a analizat continutul acestor, pe baza etichetei. Studiul a fost realizat de catre o echipa coordonata de dr. ing. biochimist Madalina Ilis si dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer. Iata cateva dintre concluziile analizei:

  • Când hrănim bebelușul cu lapte praf, trebuie să avem în vedere în special primele 5 ingrediente din produsul ales. După primele 5 ingrediente urmează multe substanțe chimice de sinteză care au un grad de asimilare diferit față de cele naturale, pe care le înlocuiesc. În formulele de lapte praf analizate, s-au identificat 84 de substanțe diferite, cele mai puține ingrediente fiind întâlnite în produsul Vitalact (19 ingrediente), iar cele mai multe ingrediente s-au identificat în produsul Aptamil 1 (48 de ingrediente).
  • Doar 61% dintre produsele analizate au ca prim ingredient laptele. Din acestea 46% au ca prim ingredient laptele degresat, în timp ce în 15% din cazuri primul ingredient e reprezentat de laptele deshidratat (Humana 1) și laptele de vacă (Vitalact);
  • În cazul a 32% dintre produsele analizate, primul ingredient este zerul demineralizat. Zerul este subprodusul care rezultă din prelucrarea laptelui în brânzeturi. Pentru a obține zerul praf demineralizat sunt extrase între 70% și 90% din mineralele conținute de zerul brut. Zerul praf demineralizat poate cauza reacții alergice;
  • Aportul energetic zilnic în a 4-a săptămână de viață, obținut prin ingerarea cantității de lapte preparat, recomandat de fiecare producător variază între 429 kcal (Nutricia) și 597 kcal (Novolac 1). Organizația Mondială a Sănătății recomandă în a 4-a săptămână de viață un aport energetic zilnic de 554 kcal pentru băieți și de 515 kcal pentru fete. Calculele realizate de APC Romania arată că majoritatea producătorilor nu țin cont de aceste recomandări, cu excepția produsului Vitalact.
  • Conținutul de grăsimi asimilate zilnic în a 4-a săptămână de viață variază între 21.45 gr (Nutricia, Milupa și Nutricia Bebelac 1) și 30 gr (Novolac 1). În 100 ml de lapte matern, există 4.2 gr de grăsimi. În compoziţia lipidelor din laptele matern acizii graşi saturaţi sunt prezenţi în cantităţi insignifiante, sub formă de urme, în timp ce în formulele de lapte praf acizii graşi saturaţi reprezintă între 34 şi 51 % din cantitatea de lipide;
  • Unii producători au folosit taurina în realizarea formulei de lapte praf (Novolac 1,Humana 1, Nestle Nan Comfortis 1, Nestle Nan 1, Nuticia Aptamil 1 cu Pronutra, Nutricia Milumil 1 și Nutricia Bebelac 1), iar cantitatea de taurină asimilată zilnic de catre sugarii hrăniți cu una din aceste formule de lapte praf variază între 29,25 mg/zi (Nestle Nan Comfortis 1) și 51,87 mg/zi (Novolac 1) sau între 906,75 mg/lună și 1067,97mg/lună, ajungându-se astfel la conținutul de taurină dintr-o băutură energizantă de 250 ml.

Mai multe despre acest studiu si concluziile sale, aici.

Foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului