Alaptarea

# stimulare lactatie # crestere sugari # pusee crestere #lactatie #alaptare

Ce sunt puseele de crestere si cum sa le faci fata

Puseele de crestere sunt de multe ori cauza esecului alaptarii, mai ales la cele care sunt mame pentru prima data. Specialistii in alaptare spun insa ca, daca inveti sa identifici semnele unui astfel de puseu, vei trece mai usor peste perioada de tranzitie, fara ca alimentarea la san a copilului tau sa aiba de suferit.

Puseele de crestere apar indeosebi in primul an de viata al copilului, in zilele7-10, la 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, 3 luni, 4 luni, 6 luni si 9 luni. Dar pot reaparea si in anii urmatori, inclusiv in perioada adolescentei. In cazul sugarilor, se manifesta diferit  ca si intensitate si durata in cazul bebelusilor alaptati la san si al celor care primesc lapte praf. 

Puseele de crestere se caracterizeaza prin agitatie, iritabilitatea copilului, este mereu flamand si nu pare sa-l multumeasca nimic. Este posibil sa solicite lapte si din 10 in 10 minute, iar cele 2-3 ore de somn parca au disparut, bebelusul trezindu-se si la jumatate de ora. 

Aceasta atitudine a copilului descurajeaza adesea mamele. Acestea au senzatia ca nu mai au lapte, ca nu au lapte de calitate sau ca ceva nu leprieste copilului si este din cauza lor. De aceea, dupa o noapte de nesomn sau cateva ore de agitatie ale sugarului, multe renunta la lupta cu sanul si recurg la completarea alimentatiei cu lapte praf. 

Neonatologii explica insa ca aceasta metoda este una gresita. Bebelusul trebuie pus la san ori de cate ori solicita, chiar daca ramane agitat, deoarece doar el poate regla lactatia. Acest lucru se poate intampla in 1-3 zile, cand "simptomele" dispar ca prin minune. Prin urmare, nu renuntati, ci mergeti inainte cu alaptatul. Anuntati pediatrul doar daca copilul nu are suficiente scaune pe zi sau se constipa ori daca nu uda cel putin 4-5 pampersi pe parcursul unei zile. 

Foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului