Alaptarea

#pozitii alaptare #alaptare #alaptarea bebelusului

Cum gasesti cea mai confortabila pozitie pentru alaptare? Recomandari de care sa tii cont

Prima nastere, prima zi acasa cu bebelusul, prima data cand alaptezi… Asa cum bine stii, exista un inceput pentru toate. Si chiar daca acum alaptarea ti se pare o etapa dificila in evolutia ta ca mama si a copilului, nu te ingrijora! Vei gasi, cu siguranta, cea mai confortabila pozitie pentru tine si bebelusul tau astfel incat alaptarea sa fie un proces productiv de ambele parti. Iata o serie de recomandari care iti vor usura viata.

Alaptarea poate parea, intai de toate, un proces dificil, dar pe parcurs, cu putina rabdare si atentie, va deveni un moment usor de gestionat. Asezarea copilului intr-o pozitie optima nu doar ca ajuta bebelusul sa se alimenteze corect, dar si secretia laptelui matern va fi stimulata sa atinga un nivelul corespunzator. În plus, implicata sa imbunatatesti procesul, gasind pozitiile de alaptat perfecte pentru tine, vei reusi sa scapi de orice disconfort (dureri de spate sau de mameloane) si te vei bucura mai mult de clipele pretioase petrecute alaturi de minunea ta. Ia in calcul, inca de la inceput, ca „tehnic” vorbind nu exista o pozitie fixa pe care trebuie sa o iei in calcul, si ca acestea se pot adapta si in functie de bebelusului tau.

Iata cateva sugestii de la care poti porni:

Pozitia pe spate

O pozitie des intalnita la mamicile „incepatoare” este pozitia pe spate. Pe pat sau pe canapea, rezemata de o perna moale, iti poti tine bebelusul la piept astfel incat sa poata prinde sanul cat mai usor. Ai grija ca acesta sa prinda cu toata gura sfarcul pentru a evita eventualele inflamatii ale mamelonului.

Pozitia leaganului

Susținerea copilului ca si cum ar sta intr-un leagan este probabil cea mai populara pozitie de alaptare.

Poate fi dificil sa alaptezi in aceasta pozitie chiar de la început, dar odata ce bebelusul se obisnuieste, pozitia va deveni mai confortabila. Pozitia leaganului presupune sa iti rezemi spatele, cat mai drept cu putinta, de spatarul unui scaun. Apoi, pe genunchi trebuie sa asezi o perna pe care vei aseza bebelusul astfel incat sa ajunga la inaltimea sanului.

Asaza copilul de-a lungul abdomenului tau, pe perna, astfel incat sa stea culcat cu fata orientata catre unul dintre sani. Sustine-i corpul cu mana adiacenta sanului si cu cealalta ajuta-l sa apuce corect mamelonul. Pentru mai mult confort, ridica-ti picioarele pe un scaunel si nu uita sa-ti sprijini corpul de spatar. Acesta va prelua din greutate, iar tu vei evita durerile cervicale si cele din partea de jos a coloanei, inflamatii ce pot aparea in timp.

Pozitia sub brat

Medicii recomanda pozitia sub brat sau pozitia tip „minge de fotbal american” daca ai trecut printr-o cezariana sau ai sanii mari. In timp ce stai jos, rezemata de spatarul unui scaun, asezi in poala o perna moale. Intinzi bebelusul aici, culcat pe orizontala cu fata catre tine, tinandu-l cu mana aproape de corpul tau, cu cotul indoit, picioarele

lui fiind asezate pe langa soldul tau (ca si cum ai tine o minge de rugby). Cu mana opusa pozitioneaza-i gura catre san pentru a-l alapta.

Nota bene. O pozitie confortabila te va ajuta sa:

● eviti durerile de ceafa, amorteala si senzatia de arsura ce se localizeaza intre omoplati;

● te simti bine in timpul alaptarii, fapt ce te va ajuta sa ocolesti starile de descurajare, ce atrag de la sine scaderea nivelului tau de lapte si iritarea bebelusului;

● sa eviti probleme precum obturarea canalelor prin intermediul carora se elimina laptele;

● sa previi reinflamarea operatiei de cezariana, relaxand zonele care pot pune presiune pe inciziile in proces de vindecare.

Referinte: “Breast-feeding positions” (2020, August 05) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/multimedia/breast-feeding/sls-20076017 Accesat in 18.08.2020

“Breastfeeding: positioning and attachment. Your pregnancy and baby guide” (August 18, 2020) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/breastfeeding-positioning-attachment/ Accesat in 18.08.2020

Sursa foto: Nestle Corp

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului