Bebelusi

#stimulare creier copil #stimulare creier #bebelus

Cum stimulam creierul bebelusului? 10 sfaturi practice de la BabyNeeds.ro

La nastere, creierul copilului contine 100 de miliarde de neuroni, de doua ori mai multe conexiuni neuronale decat cel al unui adult. Acest numar astronomic (numarul de stele din Calea Lactee) este necesar pentru a sustine eforturile de invatare din primii ani de viata.

In primii 3 ani de dezvoltare, intre sinapsele neuronale se realizeaza conexiuni ale celulelor creierului pentru a "cabla" legaturi functionale la nivel neuronal, iar in timp, volumul creierului se dubleaza, in mod special a cerebelului, structura care gestioneaza miscarile.

Regula pentru cablarea creierului este utilizarea unor resurse tot mai complexe pentru a realiza legaturile cerebrale. Sinapsele care nu sunt conectate impreuna prin stimulare se intrerup si se pierd in anii scolari ai unui copil, dar acest lucru se intampla pentru a favoriza sinapsele conectate mai puternic. Desi creierul unui copil are unele cablaje neurologice disponibile pentru invatare (cum ar fi abilitatea de a invata orice limba), acesta este mai flexibil si mai vulnerabil decat creierul adultului.

Cand oferiti lui bebe experiente iubitoare, imbogatite de limbaj, gesturi, culori, forme si sunete, ii oferiti conexiunilor si cailor neurale ale creierului mai multe sanse de a realiza conexiuni. Astfel, bebe va dobandi abilitati de limba, rationament si planificare.

Am pregatit un conspect cu 10 sfaturi practice pentru parinti gandite sa ajute dezvoltarea intelectuala a lui bebe prin interactiune, dialog, jocuri si miscari:

Sustine dialoguri semnificative. Raspunde lui bebe in voce cantata. Pronunta cuvintele pe silabe, este important ca bebe sa invete structura de compozitie a unui cuvant si pronuntia cuvintelor. Acest tip de conversatie se numeste "parenteza", limbajul educativ pentru bebe. Zonele din creier pentru intelegerea limbajului de vorbire si de realizare a raspunsurilor si contributiilor in limbaj vocal au nevoie de contributie bogata.

Joaca jocuri care implica mainile. De-a v-ati ascunselea cu palmele, gadilat, numaratoarea pe degete etc. Bebelusii raspund foarte bine la invatarea jocurilor simple secventiale, iar acei bebe care primesc atingeri din partea parintilor dezvolta conexiuni neuronale mai puternice. Atingerile si mangaierile contribuie la dezvoltarea hipocampusului care sporeste memoria, concentrarea si memorarea lectiilor invatate.

Solicita ajutorul copilului cand faceti ordine in jucarii. Ordonarea pe categorii este o modalitate foarte buna de a intelege si invata clasificarea. Copiii invata ca jucariile de plus au un loc special de depozitare (atunci cand merg la culcare, evident), autoturismele, camioanele si alte vehicule au, de asemenea, locul lor special de depozitare. Copiii trebuie sa invete despre sortarea in categorii (plasarea lucrurilor in ordine, de exemplu, de la cel mai mic la cel mai mare) ca parte a progresului lor cognitiv.

Cantati cantece impreuna cu bebe. Miscarile corpului si jocurile tactile cu degetele vor ajuta bebelusul sa integreze sunetele cu actiuni motorii mari si mici. Cantecele imbunatatesc, de asemenea, invatarea copilului de ritmuri, rime si modele de limbaj, pronuntie, alaturi de noi cuvinte pentru vocabular.

Bebe trebuie sa invete empatia. Propuneti unele "momente de invatare" atunci cand cineva din familie pare trist sau suparat pentru a ajuta copilul sa invete despre sentimente, ingrijire, impartasire si bunatate. Mai multe conexiuni creier pe care le creati pentru raspunsuri empatice si curtoazii gentile, cu atat mai mult aceste circuite ale creierului vor fi conectate. Aceste "momente de invatare" ajuta pentru invatarea limbajului cognitiv si abilitatile emotionale pozitive.

Alegeti jucarii adecvate dezvoltarii. Aceste jucarii permit copiilor sa exploreze si sa interactioneze cu forme, sunete, culori, mediul inconjurator si alte persoane. Jucariile, cum ar fi Cubul K's Kids "Asculta, bate din palme si canta!" este cel mai bun instrument de dezvoltare timpurie a simtului muzical si a ritmului copiilor. Acesta poate fi programat in 3 moduri diferite – asculta, bate din palme si canta - pentru a-l incuraja pe cel mic sa realizeze aceste comenzi simple si distractive.

Pune in practica disciplina pozitiva. Un copil trebuie sa recunoasca consecintele actiunilor sale fara a fi inspaimantat sau a i se provoca rusine. Daca copilul actioneaza necorespunzator (loveste un alt copil, arunca si sparge jucarii etc), va puteti cobora la nivelul ochilor sai, iar pe un ton de voce scazut si grav, trebuie sa ii clarificati greseala, regula si pedeapsa. Impuneti reguli simple, coerente si rezonabile pentru varsta copilului dumneavoastra, inclusiv pedepse non-violente care intaresc respectarea regulilor.

Promoveaza o pasiune timpurie pentru carti. Alegeti carti educative cu imagini mari si pline de culoare si impartasiti placerea bebelusului de a arata cu degetul si de a face zgomote. Modulati tonul vocii prin simplificarea sau elaborarea liniilor de poveste; incurajati copiii mici sa vorbeasca despre carti. Construirea limbajului receptiv al copilului (intelegerea cuvintelor vorbite) este mai important decat dezvoltarea limbajului expresiv (vorbit) in copilarie.

Exprima bucuria si interesul pentru copilul tau. Un limbaj expresiv al chipului si corpului, cu ochi mari, joaca din degete, fete amuzante si sunete iesite din comun, alaturi de mangaieri si zambete cat mai dese valideaza caracterul adorabil al celui mic si ii mentin buna dispozitie.

Construiti increderea prin raspunsuri la solicitarile lui bebe. Atentia la nevoile unui copil este importanta pentru a dezvolta un atasament sanatos. Bebelusii care sunt atasati emotional in mod sigur vor putea sa investeasca mai multa energie in placerile de explorare, invatare si descoperire.

Pentru mai multe sfaturi despre parenting, articolele de pe blogul BabyNeeds.ro adreseaza subiecte variate despre dezvoltarea celor mici si ingrijirea copiilor.

BabyNeeds.ro este unul dintre cele mai mari magazine online de articole si produse pentru copii si bebelusi. Fondat de un cuplu de parinti, in inventarul BabyNeeds.ro se pot gasi toate resursele necesare pentru a asigura intretinerea si dezvoltarea unui copil.

  • www.babyneeds.ro
  • office@babyneeds.ro
  • 0726.817.023

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Servicii pentru acasa

Cauta
in