Bebelusi

# reguli de eticheta botez #reguli de eticheta #botez #eticheta

3 reguli de eticheta de care e bine sa tii cont cand mergi la un botez

Botezul este un moment extrem de important si special pentru parinti. In Romania, traditia este de a invita cativa apropiati si membri ai familiei la slujba care are loc la biserica, apoi un grup mai mare care sa participe la receptie. Botezul este o ocazie solemna pentru familia copilului, asa ca atunci cand participi la un astfel de eveniment, trebuie sa respecti un cod de bune maniere si cateva reguli de eticheta, despre care este bine sa te informezi in prealabil. Asa poti evita unele situatii stanjenitoare sau care te prind nepregatit. Iata ce ar trebui sa stii:

Anunta-ti prezenta din timp

Daca pentru nunta mirii trimit intotdeauna invitatii scrise, unde sunt trecute numerele de telefon la care invitatii pot confirma prezenta, precum si data pana la care li se recomanda sa faca acest lucru, in cazul botezului lucrurile pot fi mai putin formale. Se obisnuieste adeseori ca persoanele sa fie invitate verbal la marele eveniment. Asta nu inseamna insa ca esti scutit de a confirma prezenta ta acolo. Un asemenea gest va fi foarte apreciat, intrucat parintii trebuie sa planifice intreaga receptie, iar numarul de invitati este punctul de pornire. Daca nu stii din timp daca vei putea ajunge, cel mai bine este sa intrebi pana cand poti da un raspuns si sa respecti data, astfel incat sa nu ii pui pe oameni in incurcatura.

Cum alegi cadoul pentru botez

Multe persoane au o cateva dileme atunci cand vine vorba despre cadoul pe care il vor duce la botez. Cui ar trebui sa fie adresat acesta: parintilor sau copilului? Este necesar sa le facem cadouri si nasilor? Mai este nevoie sa dam traditionalul dar de botez daca am cumparat deja un cadou?

In primul rand, trebuie sa stii ca se obisnuieste, la fel ca la nunta, ca invitatii sa dea o suma de bani atunci cand merg la un botez. Aceasta suma depinde de mai multi factori: in ce localitate are loc botezul, la ce restaurant, daca mergi singur sau insotit, cat de apropiata este relatia cu parintii bebelusului si chiar ziua in care are loc evenimentul.

In al doilea rand, este de bun simt sa nu mergi cu mana goala si sa le duci proaspetilor parinti si un cadou pentru micut. Cele mai bune cadouri pentru un botez sunt acelea care pot avea o semnificatie aparte, dar poti lua si cadouri practice, care sa le simplifice viata parintilor. Aici gasesti mai multe idei de cadouri de botez, dintre care una sigur va fi pe placul tau si pe dimensiunea bugetului de care dispui. De asemenea, nu este nevoie sa le faci cadouri nasilor sau parintilor copilului, darul pentru bebelus va fi suficient.

Alege o tinuta adecvata

Nuntile sunt evenimente ceva mai fastuoase, unde o tinuta mai extravaganta nu va fi privita cu ochi rai. În schimb, la botez, mai ales daca participi si la slujba de la biserica, este indicat sa alegi o tinuta decenta, ceva mai conservatoare, care sa nu epateze in mod special. Femeile trebuie sa evite rochiile sau fustele extrem de scurte, precum si decolteurile adanci sau taieturile foarte indraznete ale hainelor, in timp ce barbatilor li se recomanda sa poarte un costum sau o tinuta eleganta.

Ce alte reguli sa respecti

Daca nu esti la curent cu regulile de care ar trebui sa tii cont in timpul slujbei de la biserica, cel mai bine este sa intrebi inainte parintii, nasii sau chiar preotul daca trebuie sa stii ceva esential. De obicei, invitatii respecta indicatiile date de preot, iar asta este suficient. De fiecare data cand ai o dilema legata de ce ar trebui sa faci intr-o situatie care nu iti este familiara, cel mai simplu este sa intrebi. Nimeni nu se va supara, iar tu vei putea evita o situatie stanjenitoare.

Sursa foto: Shutterstock: Kzenon

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare