Bebelusi

#citit #bebelusi #copii

6 lucruri de care sa tii cont cand ii citesti bebelusului

Beneficiile lecturii sunt arhicunoscute. Imbunatateste memoria, gandirea critica, puterea de analiza si multe altele. Ce se stie mai putin este ca placerea pentru lectura se cultiva de la varste tinere. Niciodata nu e prea devreme sa incepi sa ii citesti puiului tau. Iar interesul vine de la sine, parca, daca ii citesti sau ii arati cartile pentru bebelusi de la Deajoaca.ro.

 

La inceput, beneficiile sunt de alta natura decat cele cunoscute: copilul invata sa relationeze cu tine, sa isi dezvolte atentia si sa aprecieze un moment de liniste. Este foarte important ca pruncul sa perceapa aceasta activitate ca pe una placuta, intima, in care va apropiati. De ce sa mai tii seama, atunci cand ii citesti copilului tau?

Incepe de mic

Nu exista o varsta prea mica pentru a incepe sa ii citesti. Unii parinti le citesc bebelusilor inca dinainte de a se naste. Copilul din pantec aude vocea mamei si a  celor din exterior. Chiar daca e foarte mic, atunci cand citesti, copilul se va bucura de sunetul si intonatia vocii tale.

Respectati momentul de lectura

Pe cat posibil, faceti momentul de citit unul special, fara surse de distragere a atentiei. Inchideti televizorul, calculatorul si alte device-uri. Potriviti lumina si gasiti un loc placut si confortabil, in care sa va relaxati. Stati apropiati si, eventual, luati langa voi si o gustare sau o cana cu ceai. Transformati timpul de lectura intr-unul de rasfat.

Implica-l in proces

Pune-l pe el sa aleaga carticica pe care urmeaza sa o rasfoiti. Lasa-l sa tina el cartea sau sa dea paginile. Citeste-i cu intonatie, intreaba-l despre diverse personaje, chiar daca, inca, nu poate vorbi. Fa-l curios la detaliile desenelor, la coperta sau, daca e cazul, la culoarea si aspectul literelor. Ideea este sa se simta parte din proces si sa ramana cu atentia treaza.

Explica-i povestile

De multe ori, copiii mici nu reusesc sa urmareasca, integral, o poveste. De aceea, nu te sfii sa ii explici unele bucati. Fa conexiuni logice intre diversele parti ale povestii si reveniti asupra lor, daca e cazul. Explica-i pozele din carte, pentru mai multe informatii. Astfel, pruncii vor reusi sa inteleaga povestea si deznodamantul. Insa, daca observi ca si-a pierdut interesul fata de lectura, nu forta. Cititi doar cand e atent si isi doreste sa asculte.

Implica-te in poveste

Nu uita ca tu esti cel care il ghideaza pe copil prin lumea povestii. Fa astfel incat sa simta ca esti alaturi de el in lectura. Citeste-i pe voci, puteti chiar sa va costumati sau sa aranjanjati un colt din camera cu tematica povestii. Exprimati-va emotiile fata de intamplarile din carte. Astfel, copilul va asimila cititul cu o experienta deosebita si amuzanta, pe care va dori sa o retraiasca.

Faceti activitati derivate din poveste

O poveste poate aduce mult mai multe activitati decat lectura in sine. Daca puiul este destul de mare, extindeti ceea ce ati citit in carte catre alte activitati. Desenati personajele sau faceti un costum asemanator cu al personajului. Daca ati ales o carte dupa care s-a facut si ecranizare, cititi mai intai cartea, apoi, vizionati filmul. Sau, cautati retete de mancaruri prezentate in carte.

Unul dintre cele mai importante lucruri este sa alegi carti specifice varstei lui. Interactiunea cu lectura este placuta doar daca intelege povestea.  Pana la varsta de 1 an, se va bucura de cartile pentru bebelusi de la Deajoaca.ro. Sunt create special pentru ei. Culorile si desenele sunt vii si atragatoare, materialele rezistente si continutul potrivit fiecarei varste. Dupa varsta de 1 an, puteti diversifica cu povesti mai complexe si mai lungi, pana cand va capata destula incredere si cunostinte pentru a  citi singur.

Sursa: https://unsplash.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului