Cresterea copilului

#bebelus #tata #parinte #relatie

Cum sa incurajezi relatia dintre tata si bebelus

Legatura dintre mama si bebelus se creeaza inca din prima zi de sarcina, iar de aici pana la un sentiment de posesivitate nu este decat un pas. Simti nevoia sa il protejezi pe micutul tau, insa nu neglija rolul tatalui in familia voastra. Bebelusul are nevoie de afectiunea si atentia ambilor parinti, asa ca incearca sa incurajezi cat mai mult crearea unei legaturi intre tatic si copil.

Acorda-le spatiu


Dupa ce ti-ai purtat copilul in pantec timp de nou luni si aproape ficare clipa din primele zile ale sale ti-ai petrecut-o alaturi de acesta, este normal sa consideri ca "mamica" stie mai bine ce are de facut atunci cand vine vorba de ingrijirea celui mic. Insa taticii au o altfel de modalitate de a relationa cu bebelusii si tocmai aceasta diferenta ii este benefica celui mic.

Nu este nevoie sa fii mereu prin preajma partenerului tau atunci cand sta cu bebelusul, pentru ca ai senzatia ca trebuie sa ii sari in ajutor. Daca vei cadea in aceasta „capcana”, vei lovi in increderea de sine si in orgoliul sau ca parinte. In plus, pui in pericol si relatia voastra.

Copilul trebuie sa se obisnuiasca sa fie alintat si ingrijit si de catre tata, chiar daca la inceput se va arata mai atasat de mamica.

Atunci cand vei incepe sa le acorzi libertate, vei observa ca taticul isi dezvolta propriile sale ritualuri ce tin de ingrijirea bebelusului. Nu interveni, ci incurajeaza acest gen de relatie: copilul va recunoaste imediat ca taticul este cel care il ingrijeste in acele momente.

Incurajeaza apropierea dintre cei doi

Lasa-l pe tata sa isi poarte copilul in port-bebe, atunci cand iesiti la cumparaturi sau vreti sa desfasurati activitati impreuna. In felul acesta, vor sta apropiati pe o perioada mai lunga de timp. Faceti cu randul si acorda-i mai multe momente pe zi, atunci cand este acasa, pentru a petrece timp cu bebelusul - tu poti profita pentru a lua o pauza de somn.

Schimbati scutecele impreuna

Schimbarea scutecelului, la fel ca si baita bebelusului sau povestile dinainte de culcare sunt momente importante prin care parintii pot interactiona si crea o legatura cu copilul lor.

Pentru ca in primele luni de viata ale copilului tau, va trebui sa schimbi destul de multe scutece, implica-l si pe partenerul tau in aceasta activitate. Daca se teme ca nu va reusi sa se descurce, asista-l la prima „sedinta” si ofera-i un mic instructaj. Se va descurca si singur dupa aceea. Nu te grabi sa il critici daca este mai neindemanatic la inceput. Dupa cateva incercari, nu va mai avea nevoie de ajutor.

Pregatiti masa bebelusului si ritualul pentru somn impreuna


Lasa-l pe partenerul tau sa se ocupe de masa si somnul bebelusului, facand cu randul, astfel incat sa impartiti responsabilitatile. Veti avea timp sa va odihniti, dar cel mai important, veti face parte amandoi din obiceiurile zilnice ale bebelusului. De asemenea, daca partenerul tau nu isi gaseste cuvintele pentru a vorbi cu micutul, incurajeaza-l sa ii cante un cantecel sau sa ii spuna orice fel de povestire, chiar daca este vorba despre ceva serios sau o relatare care nu are niciun sens.

Incurajeaza-l sa ii descrie bebelusului fiecare actiune pe care o face. Atunci cand vine timpul pentru somn, lasa-l pe tati sa il legene usor in brate inainte de culcare. In felul acesta, in cazul in care se trezeste peste noapte, bebelusul il va accepta mai usor pe tatic sa il linisteasca.

Impartiti tura de noapte


Este destul de greu sa il convingi pe partenerul tau sa se trezeasca in mijlocul noptii si sa il linisteasca pe copil, mai ales daca trebuie sa se duca la serviciu a doua zi. Dar la urma urmei, amandoi trebuie sa fiti implicati in viata micutului, mai ales daca vrei ca si tatal sa se apropie semnificativ de acesta. Ca o solutie de mijloc, roaga-l pe partenerul tau sa se ocupe de weekenduri, astfel incat sa ai si tu posibilitatea de a avea un somn linistit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului