Bebelusi

# citate despre Botez #Taina Sfantului Botez #botez

Cum trebuie inteleasa Taina Sfantului Botez? – Cele mai frumoase citate despre Botez

Multi oameni sunt lipsiti de cunoasterea credintei noastre adevarate si au o atitudine uneori gresita vizavi de aceasta lipsa de cunoastere, de aceea sunt preoti care incearca sa ne explice ce "Dar" ni se ofera de catre divinitate in viata noastra ca si crestini, prin Sfintele Taine. Comunicarea dintre noi si D-zeu se face prin rugaciune, dar si prin Sfintele Taine. Preotii spun ca noi "ne inaltam" prin rugaciune catre D-zeu, iar Sfintele Taine reprezinta "coborarea lui D-zeu la noi oamenii".

 

Sfintele Taine incep pentru fiecare om cu Taina Sfantului Botez. Aceasta reprezinta: "o nastere din nou pentru imparatia lui D-zeu a fiecarui om in parte" (asa a spus Mantuitorul Isus Hristos).

Pentru a intelege mai bine una dintre cele mai frumoase Taine de care aveam parte in viata, si anume Taine Botezului, am sa citez o povestioara duhovniceasca care poate sa transmita esenta acesteia:

"Intr-o zi, un sectant, om ratacit de la dreapta credinta, a vrut sa-l contrazica pe un preot, spunandu-i:

- Chiar daca in Biblie Mantuitorul spune sa ne botezam, eu nu cred ca e bine sa-i botezam pe copii, ci doar pe oamenii mari. Trebuie sa astepti ca cei mici sa creasca si de-abia atunci sa ii intrebi daca vor sau nu sa fie botezati. Doar asa, ca oameni in toata firea, pot hotari cu adevarat. Cum puteti voi, ortodocsii, sa-i botezati pe copii?

– Spune-mi, ii zise preotul, dupa ce il asculta cu rabdare, stiu ca dumneata ai copii; cand erau mici, i-ai dus la doctor sa ii vaccineze?

– Da, ii raspunse omul.

– De ce nu ai asteptat sa creasca si sa-i intrebi mai intai daca vor sau nu sa fie vaccinati? – il mai intreba preotul pe om.

– Fiindca nu vroiam sa se imbolnaveasca si stiam ca e bine pentru ei.

– Ei, vezi, tot asa si noi stim ca Sfantul Botez este bun pentru copii si nu avem de ce astepta. Asa cum vaccinezi un copil micut, ca sa nu se imbolnaveasca trupul lui fragil, tot asa il si botezi, pentru a nu se "imbolnavi" sufletul lui tanar. Prin puterea Duhului Sfant, prin harul Sau, coborat astfel peste prunc, acesta e un om nou, pregatit pentru o viata noua si luminoasa: viata crestineasca.

Sectantul pleca ochii rusinat si se indeparta, gandindu-se la cele spuse de preot. Desi sunt unii care nu cunosc dreapta credinta, sau stiu prea putine, preotul ii poate invata, ii poate calauzi prin desisul acestei vieti incarcate de greutati si pacate, scotandu-i la limanul mantuirii. Omul trebuie sa isi asculte preotul, duhovnicul si sa se gandeasca la cele spuse de acesta."

"Turma lui Hristos se pastoreste cu fluierasul, nu cu batul, adica cu blandete, nu cu asprime. Se pastoreste mai mult cu exemplul vietii preotului, nu numai cu predica de la amvon." (Parintele Paisie Olaru)

Pentru slujba de Botez sunt necesare anumite lucruri, despre acestea trebuie discutat si cu preotul care va face slujba. Trebuie urmatoarele: lumanarea de botez, panza de mir, prosopul bebelusului, fasa de botez, prosopul si sapunul, un trusou botez, cutia trusoului, sticluta cu mir, cutia pentru suvita de par si cruciulitele.

Parintele Arsenie Boca spunea despre Taina Sfantului Botez ca reprezinta "o cufundare in numele Sfintei Treimi, aceasta semnifica moartea Domnului pentru noi si moartea omului vechi, omul pacatului". "Numai cu pretul acestei morti ne invrednicim de ungerea cu Sfantul Mir, prin care ni se impartasesc, dupa oranduirea lui D-zeu, Darurile Duhului Sfant si unirea cu Omul Cel nou, Cel venit din ceruri, prin Taina Sfintei impartasanii". "Darurile Botezului stau inlauntrul fapturii noastre nevazute, asteptand sporirea varstei si vremea mintii, cand, prin propovaduirea Bisericii, aflam despre comoara cea ascunsa in tarana fiintei noastre." (citat din cartea – Parintele Arsenie Boca. Mare indrumator de suflete din secolul XX).

Sfantul Vasile spunea: "Asa cum suntem botezati, la fel ne dedicam credintei noastre. Asa cum ne dedicam credintei noastre, la fel de asemeni ne oferim rugaciunea. Asa cum Botezul ne-a fost daruit de Mantuitor, in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, la fel, in conformitate cu botezul nostru, facem confesiunea Crezului, si inchinam imnurile de slava potrivit Crezului nostru."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Servicii pentru acasa

Cauta
in