Bebelusi

#obezitate infantila #obezitate #formula de lapte

Formula de lapte praf oferita copilului din primele zile de viata – un factor favorizant al obezitatii infantile? Ce spun studiile?

 

Desi pana nu demult, se considera ca laptele praf ar fi raspunzator de majoritatea cazurilor de obezitate infantila, acum studiile efectuate in acest domeniu tind sa detroneze acest “mit”. Laptele praf, daca este corect preparat, nu provoaca cresterea in greutate necontrolata sau probleme de obezitate pe termen lung, ci mai degraba aduce un aport nutritiv perfect pentru bebelusii care nu au norocul de a fi alaptati la san de mamele lor din diferite motive medicale sau personale.

 

 

Greutatea copilului alaptat sau hranit cu lapte praf – subiect de ingrijorare pentru mamici

Indiferent ca este alaptat sau hranit cu formula de lapte, bebelusul poate lua in greutate in mod necontrolat in primele luni si in primul an de viata. Este greu pentru mama sa aiba o atitudine relaxata in aceasta privinta, mai ales ca pe internet exista atat de multe informatii si grafice de crestere si de greutate pe care le pot accesa foarte usor.

Greutatea “standard” nu da verdictul daca bebe este prea slab sau prea gras, ci urmareste mai degraba starea generala de sanatate, vioiciunea, sanatatea, pentru ca fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare.

Un copil “prea gras” in primul an de viata, pentru ca termenul obez nu este tocmai potrivit pentru copii pana la varsta de 2 ani. De la aceasta varsta, societatile internationale de pediatrie recomanda folosirea indicelui de masa corporala pentru identificarea supraponderalitatii si obezitatii in randul copiilor. Dar acest IMC nu este un instrument unic de masura ci se pune accent si pe istoricul familial, evaluarea dietei copilului, ce tip de lapte consuma si la ce interval, evaluarea activitatii fizice si starea generala de sanatate a copilului.

Copiii hraniti cu lapte praf nu sunt obezi! Cresterea in greutate la copiii alaptati vs. la copiii hraniti cu lapte praf

In cazul bebelusilor alaptati exclusiv nu se poate pune problema ca acestia sunt prea grasi. Bebelusii alaptati la san pot lua in greutate de la cateva sute de grame, pana la 2 kilograme, fara ca acest lucru sa fie o problema. Dar nici bebelusii hraniti cu lapte praf nu sunt neaparat expusi obezitatii. Indiferent de greutatea sa, bebelusul se poate lungi in urmatoarele luni iar parintii pot sta fara teama ca aceste kilograme acumulate il vor afecta pe termen lung.

De asemenea, studiile in acest domeniu arata faptul ca bebelusii hraniti cu lapte praf ar fi mai predispusi cresterii excesive in greutate pentru ca la ei incepe diversificarea mai devreme, la varsta de 4 luni, comparativ cu varsta de 6 luni la care se incepe diversificarea la copiii alaptati.

Desigur ca nu toti bebelusii hraniti cu formula vor avea pe viitor probleme de greutate, la fel cum bebelusii alaptati la san nu vor avea greutatea ideala, mai ales daca alimentatia lor bazata pe lapte de san este suplimentata cu lapte praf fara acordul medicului.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/man-love-people-woman-8432241/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului