Cresterea copilului

#alaptare #bebelusi #alimentatie

In ce conditii nu ai voie sa alaptezi

Laptele matern este cea mai buna si completa forma de nutritie pentru bebelusi si nu exista termen de comparatie intre acesta si produsele care se gasesc in comert, special create in acest sens.

Laptele matern este usor de digerat, contine anticorpi necesari micutului, protejand si intarind organismul copilului. In acelasi timp, bebelusul care este alaptat se conecteaza mai puternic psiho-emotional de mama sa, iar creierul micutului se dezvolta mai bine.

Desi unele femei se feresc sa alapteze din teama sau din dorinta de a-si pastra sanii frumosi, alaptatul este foarte sanatos chiar si pentru mama, iar in plus, ajuta la slabit si la reconditionarea siluetei de dinaintea nasterii.


Totusi, exista situatii in care nu este tocmai indicat sa alaptezi. Iata cateva dintre acestea:

1 mama care sufera de anumite afectiuni precum tuberculoza activa sau HIV nu trebuie sa alapteze pentru ca exista riscul sa infecteze si nou nascutul.

2 mama care utilizeaza droguri, indiferent de tipul acestora, va renunta la alaptat, deoarece acestea pot provoca fatului stari de iritabilitate , insomnie sau tremurat si mai mult decat atat, bebelusii pot deveni dependenti.

3 mama care urmeaza un tratament si ia diverse medicamente va amana momentul alaptarii. Cel mai bine este sa intrebi medicul atunci cand prescrie reteta daca poti alapta in perioada tratamentului. De asemenea, daca iei medicamente care nu necesita reteta, citeste cu atentie prospectul si nu ezita sa ceri si parerea farmacistului.

4 mama care a suferit o interventie chirurgicala in zona sanilor si zona nu este refacuta complet nu trebuie sa hraneasca bebelusul la san. Cel mai bine este sa astepti aprobarea medicului pentru a putea alapta.

5 mama care face chimioterapie sau tratamente cu radiatii nu are voie sa alapteze sub nicio forma.

6 este de preferat ca o mama care fumeaza sa nu alapteze. substantele toxice din tutun afecteaza sanatatea copilului si pot fi transmise cu usurinta prin lapte. Cel mai bine ar fi sa renunti la tigari macar in aceasta perioada si sa il feresti cat mai mult posibil pe copil de substantele din tutun dar si de mirosul greu.

7 mama care consuma alcool nu trebuie sa-si hraneasca copilul la san. Ca si in cazul drogurilor, alcoolul poate dauna copilului si in acelasi timp poate provoca dependenta. Desigur, nu este total interzis sa bei un pahar cu vin, spre exemplu, din cand in cand, insa este bine ca dupa acesta sa astepti doua ore inainte de a hrani bebelusul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului