Cresterea copilului

#alimentatie #copii #vitamine

Alimentatia potrivita pentru un copil inteligent

alimentatia corecta este decisiva pentru sanatatea si dezvoltarea armonioasa a unui copil. Mancarea potrivita pentru un copil istet si energic se bazeaza pe alimente proaspete, cat mai naturale, in cantitatile indicate varstei pe care o are.


Iata cateva dintre alimentele care nu trebuie sa lipseasca din regimul alimentar al micutului tau:


Alimente cu vitamina B


Orice mama isi doreste ca prichindelul sau sa vina acasa doar cu nota 10. Viteza de reactie, puterea de concentrare, sanatatea sistemului nervos si buna functionare a creierului depind de complexul de vitamina B (B1, B6, B12).  Vitamina B este recunoscuta si sub denumirea de vitamina performantelor intelectuale si se regaseste in alimente precum: cereale integrale, cartofi, chefir, ficat de vita, carne de porc, oua.


Alimente cu vitamina C


Deficienta de vitamina C, nu doar ca slabeste imunitatea si ne expune mai usor in fata virozelor, dar afecteaza si creierul.  S-a dovedit stiintific faptul ca micutii care au carente de vitamina C (atat in viata intrauterina, cat si in primele luni dupa nastere) sufera de dizabilitati cognitive si tulburari de invatare.


Din acest motiv, este recomandat ca femeia insarcinata sa consume zilnic fructe si legume, dar sa il invete si pe copil, atunci cand varsta si obiceiurile alimentate o permit, sa manance cat mai multe alimente bogate in vitamina C (mere, portocale, lamaie, capsuni, coacaze etc).


Alimente cu lecitina


Daca vrei ca micutul tau sa retina cu usurinta informatiile esentiale pe care la primeste la scoala, meditatii sau oriunde altundeva, ofera-i copilului tau mese bogate in alimente care contin lecitina. Galbenusul de ou (care este foarte caloric si ofera energie in acelasi timp), ficatul, boabele de soia, ciocolata si uleiurile vegetale obtinute prin presarea la rece sunt cateva dintre alimentele cu un continut ridicat de lecitina.


Lecitina ajuta copiii sa gandeasca clar si asigura alimentarea creierului cu oxigen.


Alimente cu Omega 3


Nu ezita sa introduci in alimentatia copilului tau cat mai mult peste, in special ton, hering, macrou, sardine, pastrav sau somon. Carnea acestor pesti este bogata in omega 3, substanta care imbunatateste vizibil memoria. Mai mult decat atat, acizii grasi Omega 3 intaresc sistemul imunitar si previn aparitia unor boli precum ADHD, autism sau dislexie , mai ales daca sunt consumati si de mama, pe parcursul sarcinii.


Micul dejun


Toata lumea a auzit de faptul ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, indiferent ca esti adult sau copil. Micul dejun trebuie sa aiba un continut echilibrat de carbohidrati, proteine si glucide, el furnizand energia necesara pentru o zi intreaga, inca de la primele ore ale diminetii.


Micutii care sar peste micul dejun nu dau randament maxim peste zi, iar posibilitatea de asimilare a informatiilor primite la scoala este destul de redusa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului