Cresterea copilului

#program tv #acord parental #violenta #desene animate #program educativ #televizor #copii

Copiii si televizorul

“Copiii care urmaresc la televizor programe special concepute pentru cunoastere si educatie, au numai de castigat, atat din punct de vedere cognitiv, cat si social”, sustine Dorothy Singer, profesor la Universitatea Yale. Printre acestea sunt incluse programele despre natura, literatura, istorie, arte etc. In acest mod, copilul poate face o calatorie sau o incursiune a evenimentelor stand confortabil in propria casa.

 

Aceleasi studii au indicat faptul ca televiziunea dezvolta vocabularul general al copiilor. Televiziunea poate spori interesele copilului, expunandu-l unei varietati de domenii si activitati. Prin intermediul emisiunilor, copiii devin mai constienti si mai sensibili la problemele societatii, invata sa ii accepte pe cei din jur ignorand diferentele si devenind mai toleranti.

Argumente Contra:

Un studiu efectuat de catre Asociatia “Children’s Society” din Marea Britanie a relevat faptul ca:

- adolescentii si copiii petrec aproape 4 ore zilnic in fata televizorului; acestui timp i se mai adauga aproximativ inca 2 ore, pe care il petrec in fata televizorului din camera proprie;

- la sfarsitul unui an, copiii au petrecut aproximativ 900 de ore la scoala si mai mult de 1200 de ore in fata televizorului;

- majoritatea familiilor, aproximativ 63%, lasa televizorul deschis in timpul meselor, iar 53% dintre acestea recunosc faptul ca nu au stabilit niciun fel de reguli pentru utilizarea televizorului;

- majoritatea parintilor implicati in studiu au declarat ca li se pare normal ca televizorul sa preia rolul de babysitter pentru copiii lor atunci cand sunt ocupati, la serviciu sau trebuie sa faca cumparaturi;

- televizorul a inlocuit celelalte activitati pe care copii ar trebui sa le desfasoare: jocuri sau activitati in aer liber, cititul, rezolvarea temelor pentru scoala, activitatile extracurriculare, timpul petrecut cu prietenii;

- copii care petrec foarte mult timp in fata televizorului sunt in pericol de a lua in greutate excesiv, au probleme cu somnul, dezvolta probleme de comportament, prezinta un risc crescut de comportament violent si nu mai dau randament la scoala.

Mai mult, Asociatia Britanica “Children’s Society” sustine faptul ca micutii din ziua de astazi fac parte dintr-un nou val de consumatori, unde cei cu varsta sub 16 ani isi cheltuie banii proprii pe haine, snacksuri, muzica, jocuri si reviste.

Raportul intocmit de aceasta asociatie condamna unele reclame, considerand ca in unele cazuri, parintii joaca rolurile unor bufoni si se supun presiunilor venite din partea copiilor.

Faptul ca cei mici au acces la serialele gen soap-opera sau emisiunile despre celebritati, le dezvolta acestora latura materialista. Mai mult, faptul ca isi seteaza ca idoli niste imagini ale starurilor perfecte le scade increderea in sine si le mareste considerabil aspiratiile pana la punctul de a fi nerealizabile.

Scopurile in viata sunt automat schimbate, copiii alergand dupa frumusete si bani. In ceea ce priveste violenta prezenta in desene animate sau filme, Asociatia Britanica sustine ca expunerea la violenta poate naste violenta. Pe langa violenta fizica, studiul vroia sa demonstreze ca epunerea indelungata la televizor sporeste tensiunile in familie.

Asadar, unde se instaleaza de fapt problemele? De ce unii copiii lasa televizorul sa isi puna amprenta puternic asupra vietii lor? Nu este nimic gresit in a urmari programe la televizor, atata timp cat totul se realizeaza moderat si in functie de impactul pe care televiziunea il are asupra fiecarui individ.

Cat timp ar trebui sa petreaca un copil in fata televizorului? Asociatia Americana a Pediatrilor recomanda o ora sau doua pe zi de programe de calitate (aceasta indicatie este valabila pentru copiii peste 2 ani). Acest indicativ include atat timpul petrecut in fata televizorului, cat si navigatul pe internet, jocurile pe calculator sau filmele.

In ceea ce priveste copiii sub 2 ani, Asociatia Pediatrilor recomanda ca parintii sa nu ii expuna pe acestia televizorului. “Un copil se dezvolta atat de mult in primii ani de viata, asa ca invatarea prin interactiune este cea mai importanta. Copiii sub 2 ani au nevoie sa atinga, sa simta, sa guste si sa miroasa, explorand astfel mediul inconjurator”, au spus pediatrii de la Universitatea din Mississippi.

Cum ar trebui, ca parinte, sa alegi programele pentru copiii tai? In primul rand, ghideaza-te dupa insemnele “ acord parental ” impuse de televiziuni si fa-ti timp sa urmaresti, macar de cateva ori, programele destinate copilului tau. In modul acesta, vei putea verifica in mod eficient continutul.

In cazul prescolarilor, parintii trebuie sa alcatuiasca un program strict, pentru ca acestia sa isi desfasoare activitatile importante: gradinita, somn, activitatile in aer liber si jocurile in interior. Asadar, nu ar trebui sa ramana spatii de timp mari pentru a fi suplinite de televizor.

De asemenea, parintii sunt cei care le pot arata copiilor faptul ca programele de la televizor pot fi selectate. Acestia le pot indicat emisiunile informative si cu caracter educativ. De asemenea, in timpul programelor, parintii pot veni cu explicatii, iar dupa aceea cu intrebari despre veridicitatea celor vizionate, daca oamenii se poarta intr-adevar ca intr-un anumit program etc.

In cazul scolarilor, acestia isi formeaza obiceiul de a-si rezolva temele in fata televizorului. In felul acesta, copiii se grabesc sa isi termine sarcinile pentru a viziona la timp programul tv preferat. Asadar, s-a observat ca in familiile in care existau reguli exacte in ceea ce priveste televizorul, copiii aveau rezultate mai bune si se relaxau cu totii in fata televizorului doar in weekend, fara niciun fel de presiune.

Daca in ceea ce priveste continutul, recomadarile sunt destul de clare: programe educationale, informative, lipsite de violenta, trebuie sa stii ca exista si cateva reguli prin care ii poti crea micutului tau obiceiuri sanatoase:

- limiteaza numarul de ore petrecute in fata televizorului. Cum? De exemplu, in camera unde tii televizorul stocheaza de asemenea reviste, carti, jucarii, puzzle pentru a-i incuraja astfel pe copii sa faca si altceva in afara de a urmari programe tv;

- nu ii aseza televizorul in dormitor;

- inchide televizorul in timpul meselor;

- nu ii da voie copilului tau sa lase televizorul deschis in timp ce isi face temele;

- stabileste niste reguli clare in ceea ce priveste televizorul: de exemplu, vizionarea este permisa doar dupa ce s-au indeplinit sarcinile pentru ziua respectiva;

- incearca sa ii asiguri copilului tau o viata activa: activitati extrascolare, sporturi, timp petrecut impreuna cu familia. In acest sens, ai putea chiar sa inregistrezi emisiunile pe care le gasesti intereante pentru copilul tau si sa le vizionati impreuna doar in weekend;

- cumpara sau inchiriaza DVD-uri pentru copii, pe care le poti viziona in prealabil;

- fii un bun exemplu si limiteaza-ti timpul petrecut in fata televizorului;

- alcatuiti impreuna un program.tv pentru saptamana viitoare pe care sa il respectati. Aseaza-l intr-un loc vizibil si stabiliti ca, dupa terminarea programului, televizorul sa fie inchis.

- vorbeste cu copiii despre ceea ce vad la televizor. Comunica-le parerea ta despre cele vizionate si lasa-i sa se exprime. Poti aborda intrebari de genul: “Tu ce ai fi facut in situatia respectiva?”, “Crezi ca personajele au procedat corect?” etc. Tine minte ca te poti folosi de televizor pentru a lamuri sitatii confuze si sa iti exprimi parerea despre subiecte ca drogurile, anturajul, viata de familie, fumatul, locul de munca, comportament.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului