Cresterea copilului

#dentist #igiena dentara #stomatolog #sanatate #copil

Copilul mic si periajul dentar

Stomatologii recomanda ca periajul dentar sa se efectueze inca de la aparitia primului dintisor. Nu neglija igiena dentara a copilului mic si invata-l de timpuriu sa aiba grija de sanatatea sa. Iata cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre periajul dentar la copiii mici.


Igiena dentara o poti incepe inca dinaintea aparitiei dintilor, curatandu-i bebelusului gingiile cu o carpa moale, in timpul baitei; nu este nevoie sa folosesti pasta de dinti , ci doar miscari delicate, pentru a proteja gingiile micutului.

Cu cat vei incepe o astfel de rutina mai devreme, cu atat copilul tau va creste constientizand importanta periajului dentar si a ingrijirii dintilor. Pe langa faptul ca il inveti pe copil sa isi asume aceasta responsabilitate, ii protejezi sanatatea dintisorilor si il tii de parte de carii si dureri insuportabile. Ideal ar fi sa efectuezi periajul de doua ori pe zi, dupa micul dejun si inainte de culcare.

 

Periuta si pasta de dinti

 

Pentru gingiile sensibile ale micutului este indicat sa folosesti o periuta de dinti moale, special conceputa pentru copii. In ceea ce priveste periuta electrica , exista in comert si varianta pentru copii, insa trebuie sa iei in considerare presiunea pe care aceasta o exercita asupra dintilor. La primele incercari, dintii pot deveni sensibili, asa ca ar fi indicat sa reduci timpul periajului.

Opteaza si pentru o pasta de dinti pentru copii, pentru ca aceasta contine cantitatea optima de fluor si in plus, copilul o poate inghiti fara sa pateasca ceva, daca nu a reusit sa se clateasca in timp util. Cantitatea ideala de pasta de dinti pe care trebuie sa o folosesti este de aproximativ dimensiunea unui bob de mazare.

 

Cum sa pozitionezi copilul pentru periaj

 

Atunci cand copilul este prea micut pentru a sta pe genunchii tai, cuminte pentru periaj, intinde-l pe o masa sau pe pat, preferabil cu capul rezemat in poala ta. Majoritatea copiilor isi deschid gura automat atunci cand le introduci un deget in gura; sprijina degetul tau de interiorul obrazului si pregateste-l astfel pentru periaj. Foloseste o cantitate mica de apa, pentru ca acesta nu stie sa isi clateasca inca gura.

Pentru copilul putin mai mare, pozitioneaza-l pe genunchi, cu capul sprijinit de umarul tau. Daca inserezi doua degete in gura acestuia si tragi usor de coltul buzei, vei putea vedea care sunt zonele pe care trebuie sa le periezi. In mod normal, copiii trebuie ajutati cu periajul pana la varsta de 10-12 ani; chiar daca acestia invata mai devreme ce presupune periajul, asta nu inseamna ca se vor peria corect si eficient.

 

Periajul corect al dintilor

 

Daca vrei sa il tii departe pe copilul tau de carii, atunci trebuie sa ii perii dintii in mod corect. Efectueaza periajul intregului dinte, pana la linia gingiilor, pe o parte si pe alta; periaza usor fiecare dinte in parte, folosind miscari circulare. Ai grija sa nu exerciti prea multa presiune asupra dintilor, pentru ca mai tarziu micutul tau se poate trezi cu sensibilitate pentru cald sau rece. Ai grija sa nu apesi prea tare periuta pe gingii, pentru ca ii poti provoca rani.

 

Ce faci cu copiii neascultatori

 

Periajul dentar si incercarea de a-l face pe micutul tau sa accepte aceasta rutina iti va intinde nervii la maxim. De multe ori, vei observa cum micutul se incapataneaza si refuza sa se spele pe dinti. Cea mai buna solutie este sa il lasi sa se joace cu periuta, chiar daca doar o tine in gura. Pentru joaca micutului tau, poti avea de exemplu, doua periute; una pe care o poate „mesteca” in voie si o alta pe care sa o folosesti strict la periatul dintilor. Incearca sa transformi periajul intr-un joc si sa nu sari mai ales peste ingrijirea dintilor seara, inainte de culcare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului