Cresterea copilului

#medic #doctor #copil #programare #pediatru #consult

Cum sa il scapi pe copilul tau de frica de medic

De cele mai multe ori, copiii sunt speriati de vizita la doctor , asistentele in halate albe si acele de la injectii . Ia sentimentele acestuia in serios si incearca sa ii arati ca vizita la doctor nu trebuie sa fie neaparat o experienta dureroasa.

 

 

 

Pasul 1. Ajuta-l sa se  familiarizeze cu vizitele la doctor 

Copilul tau trebuie sa inteleaga faptul ca nu este dus la doctor pentru ca este pedepsit si ca nu doar cei mici trebuie sa faca astfel de vizite. Pe cat posibil, ia-l cu tine la programarile proprii. Astfel, va realiza ca nu se intampla nimic grav si se va obisnui cu mediul si procedurile specifice.

Pasul 2. Accentueaza  aspectele pozitive 

Cel mic preia de la tine toate starile tale emotionale. Daca va sti ca ti-e frica atunci cand mergeti la doctor, aceeasi stare o va avea si el la urmatoarea programare. Incearca sa ramai calm si stapan pe tine si vorbeste pe un ton placut si optimist atunci cand faci referire la cabinetul medical.

Pasul 3. Vorbeste cu cel mic despre medic 

Cauta dvd-uri si carti care prezinta intr-o maniera amuzanta cum se desfasoara o vizita la doctor. Subliniaza faptul ca doctorul este o persoana amabila si draguta care il ajuta sa se mentina sanatos. Nu este nevoie sa intri in detalii prea complicate.

De asemenea, jucati-va de-a doctorul. Achizitioneaza jucarii si accesorii care imita cabinetul medicat si exersati cum se desfasoara o vizita obisnuita la pediatru , dentist etc.

Discutati, dupa fiecare vizita la doctor, despre ceea ce s-a intamplat, cat de amabile au fost asistentele, ce jucarii frumoase sunt in sala de asteptare, orice aspect pozitiv care sa il faca sa se simta confortabil si la urmatoarea vizita.

Pasul 4. Fii sincer 

Spune-i copilului tau ce se va intampla in cabinetul medicului. Nu ii ascunde faptul ca o injectie il va durea putin, insa vorbeste-i intr-o nota pozitiva si ajuta-l sa inteleaga ca se va simti mai bine dupa consultul medicului.

Pasul 7. Fii rabdator 

Oricat ai incerca sa ii explici unui copil ce e bine si ce e rau sau cum sa se poarte intr-o anumita situatie, asteapta-te si la reactii mai putin placute. Tine minte ca cel mic este speriat si se afla pe un teritoriu nesigur. Fii rabdator si spune-i ca este in ordine sa planga, insa trebuie sa stea nemiscat pentru ca doctorul sa il examineze cat mai repede.

Pasul 8. Ofera-i o motivatie

Stabiliti un fel de “traditie” legata de mersul la doctor: de exemplu, dupa fiecare vizita la medic, jucati-va in parc sau mergeti sa mancati ceva dulce. In felul acesta, copilul va sti ca dupa programarea la medic urmeaza mereu partea mai buna a lucrurilor.

Pasul 9. Ia cu tine obiectele preferate ale copilului tau

Paturica preferata sau jucaria de plus mult iubita ar putea sa il faca pe copilul tau sa se simta in siguranta. De asemenea, puteti planifica intreaga vizita la medic sub forma unui joc: copilul tau poate alege singur hainutele cu care doreste sa se imbrace si ii poate arata medicului jucaria lui preferata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului