Cresterea copilului

#fumat pasiv #fumator #copil #tigari

Cum sa iti protejezi copilul de fumatul pasiv

Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma in ceea ce priveste expunerea copiilor la fumatul . S-a dovedit stiintific faptul ca este una dintre principalele cauze ale aparitiei astmului la copii. In galeria bolilor provocate de fumatul pasiv se mai inscriu si bolile de inima, probleme ale sistemului imunitar sau .

Iata cateva lucruri pe care poti sa le faci pentru a-l proteja pe copilul tau de efectele negative ale fumatului pasiv:

 

Nu mai fuma


Daca tu sau alt membru al familiei este un , atunci cel mai bun mijloc de a-ti proteja copilul este sa renunti definitiv la fumat . Ofera-i copilului tau posibilitatea de a respira un aer mai curat in detrimentul unui inchis, imbacsit de fum. Daca nu reusesti sa te lasi insa de acest viciu, incearca sa fumezi afara, chiar daca va trebui sa te sacrifici in timpul iernii, in frig. Fumul de tigara nu incarca doar aerul de miros deranjant, dar isi pune amprenta si asupra interiorului: particulele substantelor cancerigene continute de tigari se depun pe mobila, pe pereti si continua sa emita chimicale periculoase, chiar la ceva timp dupa ce tigara a fost stinsa.

 

Nu fuma in masina

 

Chiar daca cei mici nu se afla in acel moment in masina, mirosul de tigara va ramane impregnat in tapiterie . Un nefumator va simti imediat diferenta dintre o masina „curata" si una plina de fum. Ai putea deschide geamul, insa ai grija ca vantul sa nu sufle fumul chiar spre copiii tai.

 

Roaga-i pe invitatii tai sa fumeze afara

 

Poate ca nu este tocmai cel mai politicos lucru, insa roaga-i pe invitatii tai sa fumeze afara. Motiveaza acest lucru prin faptul ca sanatatea copiilor este cea mai importanta. Chiar daca ti se pare ca vor sta doar cateva ore in casa si acest lucru nu are cum sa ii puna in pericol pe cei mici, gandeste-te ca acestia sunt extrem de sensibili, se afla intr-o perioada de crestere si orice „scapare” le poate dauna.

 

Tine-i pe copii departe de locurile publice unde se fumeaza

 

In ultima perioada, tot mai multe tari au interzis fumatul in locurile publice, asa ca fumatorii pot fi vazuti tot mai adesea stand afara si savurand o tigara. In Romania, initiativa incepe, incet incet sa prinda contur. Intre timp insa, fereste-i pe copiii tai de locurile in care se fumeaza, fie ca este vorba de restaurante, concerte, spectacole sau locuri de agrement. Tine cont de faptul ca, desi fumatorii au un „colt” special amenajat, de multe ori fumul este atat de pronuntat in cat delimitarea nu mai are niciun rost. Ar fi indicat sa te interesezi inainte de amenajarea locului respectiv, pentru a sti la ce sa te astepti.

 

Cere-i bonei sa nu fumeze

 

Asigura-te ca atat bona, cat si bunicii sau alte persoane care iti supravegheaza copiii, nu fumeaza. Desi iti va fi destul de greu sa interzici lucrul acesta, mai ales prietenilor sau familiei, fii ferm in decizia ta si explica-le ca totul este spre binele copiilor.

 

Atentie!

 

  • Deodorantele de interior reusesc sa mascheze mirosul de tigari, nu sa il indeparteze, asa ca toate chimicalele nocive raman inca in aer.
  • Tine minte la ce se expun copiii care fumeaaza pasiv: studiile americane au demonstrat faptul ca doar in Statele Unite, anual, sunt anuntate 3400 de cazuri de cancer la plamani si 22.000 pana la 70.000 de adulti care sufera de boli de inima.
  • Daca ai fumat in casa sau in masina, deschide geamurile pentru a aerisi incaperea si arunca mucurile de tigara.
  • Chiar si expunerea la fumatul pasiv pe o perioada scurta de timp poate avea consecinte grave asupra organismului copiilor, asa ca fereste-ti copilul de fumul de tigara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului