Cresterea copilului

#sex #copil #educatie sexuala #parinti

Cum sa vorbesti cu copilul despre sex

Discutiile despre sex si educatia sexuala fac parte din acele momente pe care iti doresti sa le eviti. Motivul? Nu reusesti sa gasesti mijloacele potrivite pentru a-i comunica micutului tau astfel de informatii, mai ales atunci cand intrebarile legate de acest subiect apar de la o varsta destul de frageda. Nu te speria insa; copilul isi manifesta doar curiozitatea. Pentru a-ti raspunde la cele mai frecvente intrebari legate de educatia sexuala, am contactat-o pe Anda Pacurar, psihoterapeut.


Reporter: La un moment dat, orice parinte se confrunta cu situatia in care copilul sau il intreaba despre sex. Cum trebuie sa reactioneze acesta?

Anda Pacurar: Parintele trebuie sa inteleaga faptul ca educatia sexuala intra in indatoririle sale. Nu se poate nega curiozitatea copilului fata de acest subiect pe masura ce creste.

Daca parintele nu ii raspunde la intrebari, el va intreba in continuare pe oricine va gasi disponibil si de cele mai multe ori, va primi poate raspunsuri pe care nu iti doresti sa le afle.

Rep.: Cand ar trebui sa ii se vorbeasca unui copil despre sex?

Anda Pacurar: Vorbeste-i copilului despre sex exact atunci cand te intreaba. Raspunde-i intr-un fel in care sa poate intelege, dar in niciun caz nu il minti si nu il pacali cu tot felul de scuze sau glume.

Rep: Care sunt lucrurile de care trebuie sa tinem cont atunci cand ii vorbim copilului despre sex?

Anda Pacurar: Intrebarile despre sex te pot surprinde atunci cand nu esti pregatit. Ia-ti un timp pentru a te documenta si apoi revine asupra subiectului.

In primul rand, este important sa nu minti. Nu este deloc o solutie, pentru ca acel copil merge la gradinita si se lauda cu ceea ce i-ai spus tu, mai ales daca ai dat o forma de gluma raspunsurilor la intrebarile sale. La gradinita pot fi insa copii care stiu adevarul si care vor incepe sa rada de copilul tau atunci cand vor auzi ce are de spus.

Intr-un fel sau altul, va afla ca l-ai mintit si atunci va suferi foarte mult. Mai mult, isi va pierde increderea in tine si isi va spune ca nu are de ce sa le adreseze parintilor intrebari referitare la problermele sale, pentru ca oricum acestia nu ii vor spune adevarul.

In al doilea rand, parintele nu ar trebui sa dea semnificatii sau conotatii sexuale tuturor gesturilor copilului. Foarte multi parinti sunt terorizati de ideea masturbarii. E un proces firesc; copilul ajunge la un moment dat sa iti atinga organele genitale, simte placere, si masturbarea devine un gest pe care il va face. Sunt copii care apeleaza la comportamentul acesta inainte de culcare ca un gest de relaxare; pentru alti copii, acest gest reflecta o situatie foarte tensionata din familia lor sau o schimbare. Parintii trebuie sa inteleaga totusi ca acesta nu este un gest sexual si nu implica o sexualizare prematura a copilului.

 

Tine minte!

 

Educatia sexuala a copilului reprezinta o datorie a parintilor.

 

Cum vorbesti cu copilul despre sex:

 

  • Ii raspunzi de fiecare data cand te intreaba
  • Ii explici intr-un mod pe care sa il inteleaga
  • Nu il minti
  • Nu da conotatii sexuale gesturilor copilului

 

Reporter: Gina Marin


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare