Cresterea copilului

#impact divort copii #divort copii #separare #divort

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie, avocat si mediator: Divortul are 3 faze! Impactul pe care il are asupra copiilor

Divortul/despartirea afecteaza in mod special copilul: efectele divortului se rasfrang in mod direct asupra psihicului copilului creandu-i acestuia o noua zona de perceptie asupra relatiilor cu fiecare parinte si cu cei din jur.

Copilul se vede pus in fata unei noi realitati si deci de la sine inteles ca va avea nevoie de mai mult ajutor pentru a face fata noii situatii. Acest ajutor este datorat de parinti. Da, de acei parinti care si ei au nevoie de ajutor pentru a tranzita perioada divortului, divort care si pentru ei aduce schimbari importante si necesita resurse emotionale si mintale speciale.

Asa cum am mai spus in alte articole, divortul are din punctul meu de vedere 3 faze:

  • a. divortul psihologic – apare atunci cand unul din soti decide ca va pune capat casatoriei (decizie care survine dupa un lung sir de certuri/conflicte/neintelegeri)
  • b. divortul in fapt – apare cand sotii se despart in fapt, unul din ei mutandu-se din caminul conjugal ori nu mai comunica chiar daca sunt in aceeasi casa
  • c. divortul de drept (juridic)- are loc la emiterea certificatului de divort amiabil de catre notar sau ofiterul de stare civila ori la emiterea hotararii de divort a instantei, certificatul de divort fiind doar un act prin care se certifica finalul divortului care deja a avut loc in fazele lui psihologice si de facto.

Certificatul de divort este certificatul de deces al relatiei maritale dintre cei doi si totodata certificatul de nastere al unor noi relatii dintre cei doi. Acest certificat de nastere al noii lor relatii trebuie sa contureze foarte bine drepturile si obligatiile lor parentale privitoare la copil.

Desi deseori nu se constientizeaza, realitatea este ca si copilul trece indirect prin cele 3 faze ale divortului sintetizate mai sus. Copilul resimte primul divortul dintre parinti. Copilul este deseori martorul direct si prim al divortului. El este afectat mai ales de primele 2 faze ale divortului si anume de decizia unuia dintre parinti de a divorta (divortul psihologic) si de a se muta sau de a nu mai comunica cu celalalt (divortul in fapt).

Certurile care au loc de fata cu copilul sau in sufrageria vecina cu camera copilului de unde acesta aude cam 99% din reprosurile reciproce pe care si le aduc sotii, incep sa marcheze in cel mai negativ mod copilul.

Rana spirituala si mintala a acestuia incepe sa germineze si ulterior sa creasca, udata fiind de fiecare cearta dintre parinti. Copiii au capacitatile mintale si spirituale mult mai active decat adultii, iar acest fapt dauneaza copilului aflat in perioada divortului parintilor lui. Copilul este afectat in mod direct si numai el stie chinurile si traumele pe care le incearca ca urmare a neintelegerilor dintre parintii lui. Fie ca vrea, fie ca nu vrea, asista deseori la conflicte deschise si uneori la violente de limbaj si fizice care il vor marca toata viata.

Psihologii gasesc deseori la clientii lor comportamente relationale negative ce isi au radacinile in conflictele si violentele ce au compus divortul parintilor lor. Studiile arata ca un copil care trece printr-un divort (a se intelege care participa la divortul parintilor lui) este de doua ori mai predispus la un divort in viitoarea lui familie. Un astfel de copil sufera de pe urma divortului si deseori suferinta lui se prelungeste in timp fiind mai lunga decat suferinta parintilor. Acest lucru se traduce prin aceea ca parintii lui pot depasi la un moment dat perioada dificila a divortului dar copilul inca sufera si trece mai greu prin divort. Altfel spus se ajunge deseori ca parintii sa fi depasit divortul dar copilul inca nu.

Fata de aceste realitati problema care se pune este ce se poate face pentru ca un copil sa depaseasca cat mai repede divortul parintilor sai? Ce se poate face ca parintii sa diminueze efectele negative ale situatiei lor, efecte care se rasfrang in mod direct asupra copilului? Ce se poate face ca viata copilului sa nu fie afectata sau mai bine zis sa fie afectata cat mai putin?

In primul rand trebuie sa existe o constientizare a problemelor de mai sus. Mai precis, parintii trebuie sa cunoasca gradul in care copilul este afectat. Apoi, in functie de varsta copilului, parintii in curs de divort trebuie sa comunice cu el despre situatia in care se afla si relatiile pe care si le vor stabili.

Toate comunicarile si planificarile trebuie sa aiba in vedere strict nevoile copilului printre care cele mai importante ar fi: nevoia de siguranta, nevoia de afectiune, nevoia de a-si mentine actualul nivel de trai, nevoia de pastrare a legaturilor cu fiecare parinte si cu rudele cu care a avut relatii apropiate.
Nevoia de siguranta este nevoia copilului de a se sti ocrotit de parinti, de a fi mutat intr-un camin unde sa se simta in siguranta, de a avea sentimentul ca parintii il supravegheaza si il ocrotesc in continuare. Sentimentul de siguranta al copilului este intarit prin comunicarea expresa si repetitiva a faptului ca parintii vor avea grija si mai mult de el in noul context.

Copilului ii sunt necesare garantiile verbale. Copilul are nevoie sa ii fie mereu actualizate declaratiile de siguranta, ocrotire si afectiune. Nevoia de afectiune trebuie sa o simta copilul prin timpul petrecut impreuna cu parintii. Timpul petrecut impreuna cu fiecare dintre ei sudeaza relatia copil parinte si intareste sentimentul de afectiune al copilului fata de acel parinte.

Timpul petrecut impreuna este cel mai bun medicament si cel mai eficient tratament pentru un copil in cursul divortului, dar mai ales dupa separare.

Timpul petrecut impreuna poate fi compus din plimbari in parc, vizionarea unui film, jucatul impreuna, ajutorul la temele de acasa, activitati comune privind un hobby pe care il practica sau il incepe copilul, vizite la rudele apropiate etc. in alta ordine de idei, nevoia de afectiune a copilului este satisfacuta in masura in care timpul petrecut cu fiecare parinte (sau cu ambii parinti concomitent acolo unde se poate…) este un timp dedicat exclusiv copilului si ii confera acestuia sentimentul ca lucrurile nu s-au schimbat radical dupa divort.

Timpul petrecut impreuna trebuie sa ii dea senzatia copilului ca parintele este alaturi de el si dupa divort, cam in aceeasi masura. Nevoia de a-si mentine actualul nivel de trai se traduce prin pastrarea unui echilibru intre situatia sa financiara dinainte si de dupa divort. Ea se raporteaza la hrana, imbracaminte, hobby-uri, scoala, vacante. Toate acestea vor trebui avute in vedere de parinti si pastrate macar la nivelul dinainte de divort.

Este recomandabil, acolo unde se poate, ca aceste chestiuni sa fie chiar imbunatatite pentru a aduce un surplus de bunastare in viata copilului. Acesta se va simti mai respectat si mai iubit daca ii vor fi satisfacute in mod mai accentuat aceste nevoi dar nu vor suplini niciodata nevoia de afectiune si de siguranta. Nevoia de a pastra legatura cu rudele cu care are relatii apropiate (bunici, unchi, matusi, verisori, etc) este o componenta foarte importanta in viata copilului si nu trebuie neglijata.

O relatie apropiata cu astfel de rude si mentinerea legaturilor si intalnirilor cu ele conduce la sanatatea psihica si emotionala a copilului. si in acest caz copilul va depasi mult mai usor divortul daca aceste legaturi se pastreaza si numarul intalnirilor nu se diminueaza semnificativ, avand in vedere ca se mentin deci legaturile cu familia extinsa.

In concluzie putem spune ca masura in care divortul afecteaza un copil depinde de parinti si de modul in care gestioneaza ei intreaga situatie privind despartirea. Deseori, incurcati in problemele lor personale, sotii in curs de divort neglijeaza aspectele ce tin de copil. Un mediator sau un avocat poate pune interesul superior al copilului din nou in discutiile principale ale sotilor aflati pe drumul divortului. Un astfel de specialist poate asista parintii sa identifice cele 4 nevoi esentiale descrise mai sus. Toti parintii cunosc nevoile rezumate de mine mai sus, insa in perioada divortului tind sa le neglijeze. Un specialist le poate repune din nou un evidenta, le poate contura si le poate motiva importanta lor cu precadere fata de importanta altor lucruri din cursul divortului.

Punerea in discutie  a acestor nevoi in mod analitic, argumentat si amanuntit este o etapa foarte importanta pentru parinti si pentru copil. Discutarea lor in mod amiabil si flexibil, fara presiunea unui spatiu si timp judiciar, aduce o si mai multa responsabilizare a fiecarui parinte si o posibilitatea de analiza in detaliu a situatiei si implicatiilor ei in viata copilului.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare