Cresterea copilului

#curiozitate #copil #educatie #parinti

Incurajeaza curiozitatea copilului

Curiozitatea reprezinta una dintre cele mai eficiente „instrumente” pentru invatare. Copiii isi doresc sa stie tot, isi lanseaza propriile teorii si ii asalteaza pe adulti cu intrebari. De multe ori insa, cei din jur ii ignora sau nu le acorda atentia necesara si astfel copilul isi pierde pofta pentru noutate.
 

Incearca sa ii antrenezi cat mai mult copilului simtul curiozitatii, pentru ca astfel micutul va invata sa descopere singur lumea inconjuratioare, sa fie atent la detalii si sa doreasca in permanenta sa se auto-depaseasca.

Iata cateva modalitati prin care poti spori curiozitatea copilului tau:

 

Pune-i intrebari

 

Intrebarile reprezinta una dintre cele mai simple modalitati prin care poti lansa diferite discutii la care sa participe copilul tau. Ofera-i intrebari care cer un raspuns deschis, nu raspunsuri monosilabice. Acestea nu asteapta o solutie, ci il invita pe copilul tau sa investigheze, sa descopere si sa argumenteze. „Ce crezi despre...?”, „Ce s-ar intampla daca...?”, iata cateva exemple de intrebari eficiente.

Copilul tau va incerca sa isi argumenteze raspunsurile prezentandu-si propriile sale teorii sau cel putin ceea ce a inteles in legatura cu un anumit lucru. Informatia pe care ti-o ofera nu este neaparat clara in mintea acestuia, asa ca intrebarile tale il pot ajuta sa puna cap la cap lucrurile si sa ii ofere si elementele de legatura care lipseau.

 

Ofera-i timp de gandire

 

La fel ca si in cazul unui adult, copilul are nevoie de timp de gandire. Nu il bombarda cu intrebari fara sa ii dai timp pentru a analiza situatia. Cu cat curiozitatea copilului creste, perseverenta sa isi va spune cuvantul. Micutul va petrece ore in sir incercand sa afle raspunsul la intrebarile tale si sa iti aduca argumente convingatoare. De multe ori, acesta iti va cere sa repetati o anumita experienta sau intamplare, doar pentrua mai afla ceva despre lucrurile care il intriga. Desi trebuie sa dai dovada de rabdare si flexibilitate, vei observa cum in timp, micutul va invata sa nu se lase batut in cautarile sale, ii va face placere sa te provoace si mai ales, sa auda ca are dreptate.

 

Ajuta-l sa isi exprime ideile

 

Perseverenta copilului tau se va revarsa asupra ta, pentru ca tu, adultul, reprezinti piatra de incercare, dar si nivelul de gandire pe care copilul vrea sa le atinga. Micutul are impresia ca le stii pe toate si ca reusesti sa gasesti solutii sau explicatii la care nu s-ar fi gandit niciodata. De multe ori, acesta nu isi va gasi cuvintele pentru a se exprima; alteori, va simti ca reuseste sa ajunga la nicio conlcuzie sau nu poate intelege anumite lucruri.

Oricat de ciudate ar parea teoriile micutului tau, nu i le respinge din start. Incurajeaza-l si manifesta interes fata de spusele sale. Ii vei spori astfel increderea in sine si dorinta de a afla raspunsuri la intrebarile sale.

 

Incurajeaza creativitatea

 

Ofera-i copilului tau un mediu potrivit pentru a-si manifesta curiozitatea. Observa care sunt domeniile sale de interes si incurajeaza-l sa manifeste curiozitate fata de ce implica fiecare dintre acestea. Asigura-te ca are materialele de lucru necesare, mijloace de informare, timp pentru a se ocupa de pasiunile sale etc. Atitudinea ta pozitiva, incurajarile pe care i le oferi, dar si recunoasterea meritelor sale inntr-un cadru oficial, cum ar fi scoala, diferite consursuri tematice, cursuri de specialitate, il vor indemna pe micut sa continue in a-si impinge marginile cunostintelor sale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului