Cresterea copilului

#lectura #carti #copii

Invata-l pe copil sa iubeasca lectura

Placerea pentru lectura se invata inca din copilarie si este de datoria parintilor sa insufle acest obicei copiilor, cu atat mai mult cu cat televizorul si calculatorul tind sa acapareze tot mai mult din timpul micutilor si sa inlocuiasca incet si sigur toate activitatile unui copil.  


Lectura dezvolta vocabularul si il ajuta pe copil sa se exprime mai usor si mai  frumos, indiferent de circumstante .


Pentru ca micutul tau sa indrageasca lectura, este indicat sa urmezi cativa pasi simpli:


1 Fii un exemplu bun de urmat


Este dificil sa ii impui copilului tau sa citeasca, in conditiile in care tu nu faci acest lucru. Asadar, daca inca nu ti-ai format un obicei din a lectura cel putin o data pe saptamana, nu ar fi corect sa ii ceri acest lucru micutului tau pentru ca nu va intelege de ce lui i se impune un asemenea lucru. Asadar, da-i un exemplu pozitiv si demonstreaza-i ca este o placere sa citesti si nu un chin sau o obligatie.


2 Cititi impreuna


Daca este prea mic si nu cunoaste inca literele si cifrele, este recomandat ca unul dintre parinti, bunici sau o alta persoana din familie sa ii citeasca cel putin trei seri pe saptamana.  Cel mai simplu si mai potrivit este sa va bucurati de cartile cu multe ilustratii si explicatii aferente.


Totusi, daca micutul tau stie sa citeasca, este recomandat sa stati impreuna cu cartea in mana si sa cititi pe rand, eventual  intrati in rolul personajelor si cititi impreuna cu intonatie.


3 Transforma cititul intr-o activitate distractiva


Anumite carti pot fi destul de plictisitoare, mai ales daca lungesc la infinit anumite pasaje cu descrieri sau detalii. Din acest motiv, este recomandat sa il atragi pe copil cat mai mult in lectura, sa ii lasi sa intervina pe parcursul acesteia si eventual sa il intrebi ce crede el ca urmeaza sa se intample sau cum ar vedea el de fapt firul actiunii.


4 Ofera-i libertatea de a alege


Mergeti impreuna in librarii sau in centrele de carte si lasa-l pe el sa aleaga cartile care ii plac. Orice carte este buna si il va ajuta sa descopere noi informatii, asa ca nu te ingrijora daca nu alege inca cele mai practice si informative carti. In principiu lectura ii va dezolta vocabularul si ii va face vorbirea mai usoara.


5 Cautati recenziile cartilor


Pentru ca alegerea cartii sa ii fie mai usoara, ofera-i copilului o lista de recenzii pe care sa le citeasca si in urma carora sa faca o lista cu subiectele favorite. Recenzii la carti se gasesc foarte usor pe internet. Nu trebuie decat sa le descarci si sa le listezi:


Book Blog


Recenzii carti


Sursa foto : newyorkkids.timeout.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului