Cresterea copilului

#jocuri #copil #creativitate #imaginatie #educatie

Jocuri pentru prescolari – dezvoltarea creativitatii si a imaginatiei

Cuvantul " creativitate " a inceput sa fie asociat cu aproape toate domeniile de lucru. Creativitatea si imaginatia bogata reprezinta calitati pe care le cautam in ceilalti; cei care reusesc sa gandeasca neconventional se vor face remarcati.

 

 

Copilul tau se afla la varsta la care creativitatea si imaginatia sa nu cunosc limite sau cenzuri – ajuta-l sa isi dezvolte aceste calitati, sa gandeasca liber si sa isi valorifice personalitatea cu ajutorul jocurilor specifice varstei sale.

Din pacate insa, jucariile de astazi devin din ce in ce mai complete si nu ii permit copilului sa isi exercite imaginatia. Copilul tau nu are nevoie de jucarii mult prea sofisticate pentru a se simti in universul sau si nici nu trebuie sa stea ca la spectacol, in timp ce ultimul tip de jucarie se „desfasoara” sub ochii sai.

Gandeste-te de exemplu la papusile care au inregistrate cateva fraze, impresionand copiii prin capacitatea lor de a „vorbi”. Daca vrei sa ii stimulezi imaginatia copilului tau, atunci o papusa fara astfel de capacitati de ultima ora ii va da ocazia sa isi inventeze propriul dialog, sa creeze noi si noi situatii si sa nu se impiedice in bariere impuse de catre compania care a produs jucaria.

Un copil isi poate exercita imaginatia si creativitatea cu aproape orice fel de materiale, atat timp cat mijloacele respective ii ofera libertate in gandire. Atunci cand ii achizitionezi jucarii copilului tau, evita sa i le oferi pe cele care se axeaza pe un anumit aspect, stare, moment, tema etc. De exemplu, o papusa obisnuita in locul uneia care vorbeste sau care are anumite expresii ale fetei, un set de bucatarie in locul detaliilor mult prea specifice – mulaj de inghetata, sticla cu suc, sticla cu lapte etc., o masina mare in locul uneia care, de exemplu, doar prepara cimentul.

Lista poate continua pentru fiecare set de jucarii in parte. Tine minte insa, cu cat jucaria este mai simpla, cu atat copilul isi va pune imaginatia la contributie mai mult. In plus, micutul nu va avea nevoie de o multime de jucarii pentru diverse situatii, ci isi va propune sa se foloseasca de cele cu caracter general, pe care le poate modela mereu, fara sa se plictiseasca de acestea.

Printre jocurile care dezvolta imaginatia si creativitatea, se numara:

 

  • Jocurile de constructii
  • Jocurile cu figurine
  • Jocuri cu instructiuni
  • Jocurile cu cuburi
  • Obiecte reale
  • Tot felul de materiale cu care copilul se poate juca: hartie, cartoane, reviste si cataloage pe care le poate decupa, stickere, creioane colorate, plastilina, creta , vopsea, foarfece, lipici, ambalaje care ti-au ramas de la anumite lucruri si pe care copilul le poate „reinventa” etc.

 

Iata cateva site-uri unde poti gasi jocuri si jucarii pentru dezvoltarea creativitatii copilului:

 

babyonline.ro

jucarii-online.eu

jucariihartie.ro

jadflamande.ro

kdo.ro

Sursa foto : hullcc.gov.uk



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului