Cresterea copilului

#scoala #prima zi de scoala #copil #copii #parinti #mama #rechizite #ghiozdan

Pregateste-ti copilul pentru scoala

Inceputul anului scolar se apropie cu pasi repezi, iar, odata cu 15 septembrie, micutul tau va trece pentru prima data pragul scolii. Invata cum sa il pregatesti temeinic pentru trecerea in   clasa I .

 

 

prima zi de scoala reprezinta o schimbare majora in viata unui copil. Va fi pus in situatia de a socializa pret de cateva ore cu alti 20 de copii pe care nu ii cunoaste si va avea responsabilitati scolare.  Faceti-va temele impreuna! Iata cateva modalitati prin care il poti ajuta pe micutul tau sa se adapteze noului ritm de viata.

Acum este momentul potrivit pentru a-l lasa pe copilul tau in compania cat mai multor prichindei de aceeasi varsta. Daca a fost plecat in vacanta, la bunici, atunci da-i voie sa se joace cat mai mult si sa se acomodeze cu prezenta cat mai multor copii.

Pentru ca o problema importanta o reprezinta despartirea de parinti, incearca sa il dezveti de prezentata constanta pe parcursul zilei. Pret de cateva ore, du-l la bunici sau la niste prieteni in care ai incredere, stabiliti ora la care o sa vii sa il iei. Este foarte important sa aiba incredere in tine si sa nu se simta abandonat, asa ca vino neaparat la ora promisa.

Povesteste-i despre prima ta zi de scoala, despre colegii tai si chiar mentioneaza cateva intamplari haioase din perioada scolii. In mod sigur, copilul tau se va amuza foarte tare si este posibil sa ii stimulezi curiozitatea si bucuria de a merge la scoala.

Parcurgeti drumul spre scoala de cateva ori impreuna si asigura-te ca micutul tau stie ce sa faca in situatii deosebite. De exemplu, cum sa reactioneze daca pierde autobuzul, cheia sau daca e abordat de persoane straine.

Mergeti impreuna si vizitati scoala. Fii un adevarat ghid si explica-i unde se afla sala lui de curs, arata-i baile, coridoarele, salile de sport si trateaza totul cu umor, blandete si rabdare. Nu adopta o atitudine grava, pentru ca exista riscul de a-i trezi o reactie negativa.

Acordati-va o zi de shopping si tratati-o ca pe un eveniment important. Calculeaza-ti bugetul alocat rechizitelor scolare, dar nu uita sa ai si o rezerva pentru o eventuala extravaganta a micutului tau.

Lasa-l sa-si aleaga singur caietele, rechizitele, ghiozdanul - sunt foarte importante pentru copil, mai ales ca, indiferent de varsta, „ghiozdanul cel mai frumos” este unul dintre subiectele frecvente in randul scolarilor. Acasa, amenajeaza-i biroul sau spatiul unde isi va face temele si trateaza totul cu importanta.

Rasfoiti impreuna caietele, manualele, incepeti sa va jucati cu literele si cu cifrele, si, prin joc, stimuleaza-i copilului tau placerea de a merge la scoala.

Desi pana acum nu a avut, poate, un program stabil de mers la culcare sau restrictii in ceea  ce priveste programul la televizor, e timpul sa ii explici ca va trebui sa se culce mai devreme si sa dedice timp si rezolvarii temelor de la scoala. Nu ii impune o schimbare brusca, explica-i faptul ca, pentru a se trezi de dimineata, trebuie sa doarma si sa fie astfel odihnit.

In prima zi de scoala, ia-ti liber si mergi cu el, pentru ca tu esti stalpul lui de sprijin. Vorbeste cu invatatoarea, iar daca ai ceva de obiectat, nu o face in fata copilului, pentru ca ii vei transmite nesiguranta . Fii cu zambetul pe buze, poarta-te normal si nu prelungi momentul despartirii.

Imbratiseaza-l la plecare, asigura-l ca vei veni sa il iei la ora stabilita, iar la sfarsitul programului, lasa-l sa-ti povesteasca in detaliu ce a facut la scoala.

Nu il repezi si arata-i rabdare. De asemenea, comunica in permanenta cu invatatoarea si verifica,astfel, spusele copilului. Cadrul didactic trebuie sa stie daca micutul tau are vreo problema speciala, pentru a nu fi luat prin surprindere.

Pregateste-i copilului tau un pachetel gustos si sanatos! Ii va face cu siguranta placere sa manance gustarea pregatita de tine si il vei feri, astfel, de fast-food-uri. Asigura-te ca i-ai explicat inainte de ce e sanatos sa manance mancarica de acasa, si nu ceea ce se gaseste la chioscurile amenjate in apropierea scolii.

Prima zi de scoala te-a marcat si pe tine la un moment dat, iar acum a venit randul micutului tau sa faca un pas important in educatie si viata sociala . Fii alaturi de el, inspira-i incredere si bucurati-va impreuna de clasa I.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare