Cresterea copilului

#social media #retele sociale #copii

Social media pentru copii: spunem "da" sau ne ferim de ea?

Ca parinti, ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii nostri, dar tentatiile, ispitele si, in egala masura, pericolele de pe internet si din social media sunt mult mai mari decat acelea cu care generatiile de parinti de astazi aveau de-a face.

 

Cu toate astea, internetul si canalele social media sunt o constanta a epocii in care traim, iar a ne ascunde de evolutie nu e neaparat alegerea pe care este indicat sa o facem. Asta pentru ca este greu sa ne imaginam o lume, de aici inainte, fara social media. Canalele social media au devenit atat de integrate in cultura noastra actuala incat par a fi o necesitate de a functiona.

Ce parere au expertii in social media si, in egala masura parintii de astazi, despre avantajele si dezavantajele social media? Am discutat cu Damiana Ilinca, Senior Account Manager la micro-agentia de marketing si comunicare online Sag Media Communications, mama a doi copii, de 5 si, respectiv 10 ani, despre avantajele si, in egala masura, aspectele in privinta carora atat parintii, cat si companiile care creeaza continut social media cu apetenta pentru copii trebuie sa ia seama.

Ce efecte considerati ca poate avea social media asupra copiilor?

Desi este usor sa vedem schimbarile pe care le-a avut asupra celor care am crescut intr-un timp fara social media, cred ca exista riscul sa uitam sa analizam ce efecte pot avea canalele sociale asupra copiilor, atat pozitive, cat si negative. Ca expert in social media si, in egala masura, parinte, cred ca e important ca orice companie sa aiba alaturi experti care sa ia in considerare ce impact au postarile lor asupra generatiilor tinere.

Care sunt dezavantajele "consumului" social media la copii?

Social media poate avea un efect negativ asupra concentrarii. Studiile arata ca elevii de liceu au tendinta sa verifice actualizarile pe mediile lor sociale cel putin o data la 15 minute cand studiaza. Necontrolat, acest lucru poate duce la scaderea notelor si a atentiei la detalii.

Viata este deja plina de drama, mai ales in copilarie. Cuvintele scrise sunt usor de interpretat gresit fara ajutorul inflexiunilor si al limbajului corpului. Oamenii, in general, si copiii in particular sunt, de asemenea, mai expusi posibilitatii de a-si exprima gandurile si opiniile controversate in mediile sociale decat ar face-o in persoana. Daca nu exista un dialog deschis cu parintii asupra continutului social media la care copiii sunt expusi, acesta poate deveni doar o alta sursa posibila de drama inutila.

Cum intervenim in prevenirea fenomenelor de "cyber bullying"?

Acum zece ani, expresia "cyber bullying" ar fi putut fi considerata ca derivata dintr-un film sci-fi. in vremurile noastre, insa, din pacate, bullying-ul este un fenomen de actualitate, iar in social media poate escalada. Ca parinte, consider ca este important sa existe un control al tutorilor asupra continutului social pe care copiii il distribuie, cat si acceseaza, pentru ca acestia sa nu devina victime ale fenomenului de cyber bullying.

De asemenea, majoritatea persoanelor nu trec constant prin setarile de confidentialitate social media, pentru a limita sansa ca informatiile lor personale sa fie facute publice. in cazul adolescentilor, este imperativ ca aceste verificari sa fie facute constant. La fel de importanta este verificarea setarilor de varsta ale aplicatiilor pe care copiii nostri le uziteaza.

Exista si avantaje ale utilizarii social media de catre copii?

Cu siguranta! in trecut, un copil ar fi avut ocazia sa vorbeasca cu rudele sale indepartate o data pe an, poate, la o reuniune de familie. Ar fi reusit sa se inteleaga foarte bine cu cel de-al doilea var, de la o reuniune de familie? Ce se intampla daca varul locuieste intr-o tara straina? Sigur ca pot vorbi la telefon, dar asta e limitat si poate fi destul de costisitor. Acum, cu social media, ei pot face schimb de informatii si pot pastra legatura. Oamenii nu au fost niciodata mai usor de contactat si conectat decat acum.

De asemenea, studiile arata ca 57% dintre adolescenti si-au facut prieteni noi prin intermediul retelelor sociale, in ultimele 12 luni. Social media este o modalitate prin care cei care au anxietate sociala, care ar putea fi izolati altfel, sa-si faca prieteni.

In plus, prin intermediul social media, copiii pot fi expusi la opinii si culturi diferite, pot accepta cu mai mare usurinta ca exista persoane diferite de ei, ca diferentele nu sunt neparat un lucru rau, pot invata, pot deveni mai deschisi si pot accepta cu o mai mare usurinta schimbarile din viata lor. Acum, toti prietenii lor nu trebuie neaparat sa fie din aceeasi zona geografica. in trecut, acest tip de expunere s-ar fi putut intampla atunci cand un adolescent a plecat la facultate, mai ales intr-un alt oras. Acum, ca incepe de la o varsta mult mai mica, socul este mai putin sever.

Si, nu in ultimul rand, elevii folosesc din ce in ce mai mult medii sociale pentru a discuta despre teme, la domiciliu si pentru a se ajuta reciproc.

Ce trebuie sa aiba in vedere companiile care folosesc social media in promovare?

Multe companii, mai ales cele din industria de parenting/puericultura, se folosesc de social media pentru a-si promova produsele ori solutiile, dar este extrem de important sa lucreze cu experti care inteleg toate fatetele procesului MarCom, care ii pot sfatui, le pot arata unde gresesc si ce trebuie sa corijeze, precum si care este directia potrivita pe care sa o aleaga.

Despre expertul social media intervievat

Damiana Ilinca are 40 de ani si este mama unei fetite de 5 ani si a unui baietel de 10 ani. Absolventa a Facultatii de Farmacie, a profesat in domeniu mai bine de 14 ani, dar in ultimii 5 ani consiliaza companii multinationale din domeniul medical, pharma, educatie, bunuri de consum, ONG cu privire la continutul web si social media potrivit lor, din postura de Senior Account Manager la agentia boutique Sag Media Communications. Sag Media Communications are sedii in Bucuresti si Timisoara, Romania, si afilieri in Europa Centrala si de Sud-Est, fiind specializata in strategii de marketing si comunicare sinergice, offline si online, pentru start-up-uri, companii mici si mijlocii.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului