Cresterea copilului

#fabule #povesti #basme #literatura #carti #carte #citit #copii #copil

Trezeste-i copilului tau pasiunea pentru citit

"Jumatate din elevii claselor V-VIII nu sunt inscrisi la nicio biblioteca si doar 39% din ei reusesc sa citeasca o carte intr-o luna de zile. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in perioada ianuarie-aprilie 2005". A cui este vina? Ce poti face tu, ca parinte, pentru a-l determina pe copilul tau sa citeasca? 

 

 

Specialistii sustin ca vina nu apartine copiilor. Parintii sunt cei care nu prezinta cititul ca pe o activitate atractiva, nu se preocupa de cultivarea gustului pentru literatura si lasa totul in grija programei scolare. Este de inteles de ce copiii prefera televizorul sau internetul, ignorand randurile scrise pe paginile cartilor. Totusi, cartile ofera informatie calitativa, dezvolta imaginatia si limbajul si il introduc pe cititor in universuri fantastice. Iata cateva metode prin care il poti determina pe copilul sa citeasca cu placere.

Fii un exemplu

Fa apel la puterea exemplului. Citeste acasa, alege-ti carti, ingrijeste-le, exprima-ti placerea pentru lectura si insufla-i copilului tau, inca de mic, aceasta inclinatie. Este uimitor cum copiii pot purta, la scoala sau gradinita, obiceiurile de acasa. Ceea ce faci tu devine parte din educatia acestuia.

De asemenea, organizeaza seri de lectura impreuna cu partenerul tau. Cititi impreuna, simtiti-va bine, discutati despre carti. Copilul va deveni curios si isi va dori sa ia parte la activitate.

Explica-i de ce ii este util sa citeasca

Tu stii ca, prin citit , ii vei dezvolta copilului tau imaginatia, creativitatea, limbajul. De asemenea, varietatea cartilor citite ii va oferi stabilitate emotionala si o gandire diversificata. Copilul tau nu va intelege toate aceste argumente. Incearca sa le adaptezi varstei acestuia.

Explica-i faptul ca fiecare carte reprezinta o lume diferita, iar acele cuvinte il vor purta catre persoane necunoscute, taramuri fantastice, si va putea fi orice: un zmeu, un print, un rege su orice alt personaj.

Afla ce anume il impresioneaza pe copilul tau si foloseste sensibilitatea acestuia in argumentare ideilor tale.

Citeste-i povesti

Chiar daca nu a invatat inca alfabetul, deja ii poti cultiva placerea pentru carti. Fa-ti un obicei din a-i citi in fecare seara o poveste. Va fi cu siguranta unul dintre momentele asteptate, va cultiva legatura dintre parinte si copil si ii va dezvolta imaginatia si vocabularul.

Lasa-l sa-si aleaga singur cartile

Pe masura ce copilul tau creste si poate deja sa citeasca, du-l prin librarii si lasa-l sa se plimbe in voie printre rafturile de carti. Vei afla astfel spre ce gen de carti inclina, care sunt subiectele lui preferate.

O alta modalitate de a afla care sunt pasiunile copilului tau este sa discutati de fiecare data despre cartile pe care le-a citit. Afla ce i-a placut cel mai mult sau dimpotriva, de ce s-a oprit din citit sau de ce nu l-a impresionat o anumita tema.

Alege cartile potrivite varstei

Nu il ingreuna pe micutul tau cu subiecte mult prea complicate pentru nivelul lui de intelegere. Lasa-l sa se bucure de lumea basmelor, a fabulelor, iar mai tarziu poate aborda povestiri, nuvele si romane pentru copii. Numarul de pagini si marimea caracterelor trebuie sa corespunda varstei lui.

Creste treptat nivelul de dificultate al cartilor citite. De asemenea, opteaza pentru carti cu o grafica deosebita, coperti lucioase, imagini atractive, pentru a-i trezi curiozitatea si interesul. Ar fi indicat sa pastrezi o legatura permanenta si cu cerintele de la scoala, pentru a-i oferi copilului tau informatiile necesare programului scolar.

Atentie! Nu il forta sa citeasca ceva ce nu ii place. Va avea o reactie negativa, se va simti obosit si la un moment dat, va abandona cititul.

Creati-va o rutina

Acordati-va un anumit timp pe zi si dedicati-l lecturii. O jumatate de ora este suficienta. Aceasta activitate poate fi pentru intreaga familie. Cititi-i copilului cu voce tare si transformati totul intr-o joaca. De exemplu, ati putea sa faceti jocuri de rol sau sa folositi marionete pe post de personaje. Important e sa fie distractiv pentru a stimula placerea copilului pentru carti.

Cititi putin si des. Lectura pe termen lung e posibil sa il oboseasca si astfel isi va pierde interesul. De asemenea, varietatea este foarte importanta in dezvoltarea copilului . Cititi orice: carti, ziare, reviste, brosuri informative, poezii, romane – important este ca cititul sa devina o obisnuinta in viata micutului tau.

Nu uita sa il distrezi din cand in cand cu o carte de glume sau cu scrieri amuzante. Orice copil se intoarce cu drag la ceea ce il face sa se simta bine.

Daca pe parcursul lecturii intampinati vreo nelamurire, incepeti o actiune de cercetare sub forma unui joc: cine gaseste mai repede explicatia sau cine aduce mai multe informatii.

Ofera-i  informatii inedite

Inainte de a se apuca sa citeasca o carte noua, documenteaza-te si ofera-i copilului tau informatii inedite despre autor sau despre personaje, suficient cat sa ii trezesti curiozitatea si sa ii starnesti pofta de a citi.

Amenajeaza un loc special pentru citit         

Gaseste un colt linistit si retras si amenajeaza-l cu perne pe jos sau un sezlong confortabil, liniste si lumina din belsug. Cu siguranta cititul devine mai placut daca ai si un loc pe masura.

Alcatuieste-i propria biblioteca

Daca vrei sa il determini sa iubeasca cititul, faceti un eveniment important din amenajarea propriei biblioteci. Achizitioneaza-i mobilierul preferat, stabiliti criterii de asezare a cartilor si lasa-l sa se ingrijeasca singur de aceasta. Sfatuieste-l sa le pastreze in ordine si sa nu le rupa sau sa le deterioreze, pentru a se putea bucura de ele cat mai mult.

Inscrie-l la biblioteca

Fa-i un permis la o biblioteca si invata-l cum sa il foloseasca si cum sa gaseasca ceea ce isi doreste. Va fi o adevarata aventura sa scotoceasca printre rafturile pline de carti si sa gaseasca o comoara. Mergi si tu impreuna cu copilul tau si procurati-va cartile de la biblioteca.

Fa-i cunostinta cu alti copii pasionati de citit

Daca ai ocazia, inscrie-l la un cerc literar pentru copii. Se va intalni cu micuti de diferite varste care impart aceeasi pasiune: cititul. Vor putea discuta despre anumite subiecte, vor schimba idei si carti, iar activitatea lor va fi supravegheata de o persoana specializata.

Rasplateste-l

Daca vrei sa il rasplatesti pentru o nota buna, atunci nu ii oferi neaparat dulciuri sau jucarii. Acorda-i posibilitatea de a-si alege o carte. Atentie insa! Nu il recompensa pentru fiecare carte citita. Lectura trebuie sa devina ceva obisnuit si placut, nu o metoda de a obtine avantaje materiale.

Nu te folosi de citit ca o metoda de a-l pedepsi. Tot ceea ce vei reusi este sa ii creezi o reactie negativa. Faceti din citit o activitate placuta, amuzanta, pe care sa o asteptati nerabdator cu totii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului