Cresterea copilului

#vitamine #lapte #potasiu #calciu #somon #vitamina d #iaurt #alimente

3 nutrienti importanti ce ar putea lipsi din dieta copilului tau

Copilul tau face mofturi la mancare? Ii plac doar alimentele procesate si dulciurile? Este foarte posibil sa nu primeasca nutrientii de care are nevoie si care sunt esentiali pentru cresterea si dezvoltarea corecta a organismului sau fragil.

1 Vitamina D

Vitamina D este necesara pentru absorbtia corecta a calciului in oase, un mineral esential pentru organismul uman. La copii, lipsa vitaminei D si a calciului din oase poate duce la rahitism si osteoporoza mai tarziu in viata. In plus, la adulti, carenta de vitamina D este asociata cu cancer de san, colon si prostata, afectiuni cardiace si depresie.

Doza zilnica necesara: 400 UI (Unitati Internationale).

Cum poate fi procurata vitamina D: Organismul produce aceasta vitamina atunci cand este expus la soare. Vitamina D se gaseste si in alimente fortificate, precum lapte, iaurt, cereale pentru micul dejun, suc de portocale, somon sau ton.

2 Calciu

Calciul este important pentru cresterea si dezvoltarea oaselor, dar si pentru functionarea corecta a inimii si muschilor si ajuta la prevenirea cheagurilor de sange. Cea mai mare cantitate de calciu este depozitata in oase. Daca prichindelul tau nu primeste cantitatea necesara, organismul isi va procura calciul din oase, care vor deveni sensibile.

Doza zilnica necesara:

500 miligrame pentru copiii de 1-3 ani;

800 miligrame pentru copiii de 4-8 ani;

1.300 miligrame pentru copiii 9-18 ani.

Cum poate fi procurat calciul: Pentru ca organismul sa primeasca cantitatea necesara de calciu, este bine ca fiecare masa a copilului sa contina lactate sau branzeturi degresate. Calciul mai poate fi procurat si din sucul de portocale, spanac si broccoli.

3 Potasiu

Potasiul asigura functionarea corecta a inimii si muschilor, mentine organismul hidratat, participa la productia de energie si intareste oasele. O dieta bogata in potasiu regleaza si tensiunea arteriala. Copiii, ca si adultii, nu consuma de obicei suficiente legume, fructe si cereale integrale, care sunt bogate in potasiu.

Doza zilnica recomandata:

3.000 miligrame pentru copiii de 1-3 ani;

3.800 miligrame pentru copiii de 4-8 ani;

4.500 miligrame pentru copiii de 9-13 ani;

4.700 miligrame pentru copiii de 14-18 ani.

Cum poate fi procurat potasiul: Fructele, legumele, lactatele, carnea slaba, fructele de mare si cerealele integrale sunt bune surse de potasiu. Ca regula generala, cu cat un aliment este mai procesat, cu atat contine mai putin potasiu si mai mult sodiu, periculos pentru organism.

Sursa foto: www.sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare