Cresterea copilului

#minciuni #sinceritate #onestitate #onestitate copii

3 trucuri pentru a-ti invata copilul sa fie onest

Cand vine vorba despre copii, pare ca onestitatea este punctul lor forte, insa, uneori, cand intra in incurcaturi, apeleaza la mici minciuni pentru a scapa de bucluc. Iata cateva ponturi care te-ar putea ajuta sa-ti inveti copilul sa fie mereu cinstit si sa nu te minta!

1 Explica-i din timp ce inseamna onestitatea

Pentru ca micutul sa inteleaga ca nu este bine sa minta, este recomandat sa ii explici din timp ca in familia voastra se pune mare accent pe onestitate, iar pentru a dezvolta o relatie buna este important sa fiti sinceri unul cu altul. Este bine ca prichindelul sa stie ca poate spune adevarul, chiar daca a facut o nazbatie care ar putea avea consecinte mai putin placute.

De asemenea, copilul trebuie sa realizeze ca o relatie frumoasa intre parinte si copil se manifesta atunci cand cei doi au incredere unul in altul. Pentru a-i intari aceasta convingere, il poti asigura ca ii vei lua oricand apararea in fata celor care il acuza, dar pentru asta este important sa fii sigur ca nu te minte si sa ai incredere deplina in el.

2 Fii un model pentru copilul tau

Nu te poti astepta ca micutul sa iti spuna intotdeauna adevarul daca tu nu esti sincer cu el, atunci cand iti pune intrebari dificile. Pentru a-l invata pe copil sa fie sincer si sa spuna mereu adevarul este important sa ii si arati acest lucru, prin stilul tau de viata. Asadar, atunci cand cel mic iti pune intrebari incomode, ofera-i raspunsuri scurte, dar adevarate, si nu-i raspunde niciodata cu "nu este treaba ta". In cazul in care adopti o astfel de conduita, risti ca micutul sa iti imite comportamentul.

3 Anunta-l ca pui mai mult accent pe sinceritate decat pe pedeapsa

Este indicat ca micutul sa stie ca, daca face ceva rau, va fi pedepsit, insa si mai important este ca prichindelul sa stie ca sinceritatea si curajul de a spune adevarul vor fi mult mai apreciate. Explica-i de la inceput ca trebuie sa fie disciplinat si sa nu faca nazbatii, insa aminteste-i ca, atunci cand intra in incurcaturi, trebuie sa isi recunoasca faptele, intrucat "greseala recunoscuta este pe jumatate iertata".

Sursa foto: multiplemayhemmamma.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului