Cresterea copilului

#familie #discutii #rasa #copil adoptat

4 afirmatii pe care nu ar trebui sa le faci in prezenta copilului adoptat

O familie care are un copil adoptat se confrunta adesea cu o multime de probleme. Pe langa procesul propriu-zis al adoptiei, care se dovedeste a fi adesea anevoios, micutul adoptat trebuie protejat de propriile temeri, dar si de rautatiloe celor din jur, iar pe umerii parintilor cade sarcina de a tria ce este bine sa auda cel mic si ce nu.

Iata care sunt afirmatiile pe care trebuie sa le eviti in preajma copilului tau, daca acesta a fost adoptat.

1 Provii dintr-o familie de proasta factura

Daca subliniezi in fata copilului tau ca provine dintr-o familie dezorganizata sau ca aceia care l-au adus pe lume nu prezentau prea multe calitati, este posibil ca el sa devina frustrat si sa nu mai aiba incredere in sine.

Chiar daca familia orginara a micutului tau nu iti este pe plac, evita sa faci astfel de afirmatii rautacioase, pentru a proteja si asigura echilibrul emotional al copilului tau adoptat.

2 El este fiul meu adoptat

Nu sublinia in prezenta strainilor ca ai un copil adoptat, pentru ca acesta se va simti stanjenit in fata unei astfel de afirmatii si va considera ca este un defect sa fii adoptat. O formulare mult mai fericita si mai fireasca ar fi "El este fiul meu".

3 Nu conteaza rasa/etnia, pentru ca atunci cand ne uitam la copilul nostru, nu ne pasa ca este mulatru/asiatic

Daca accentuezi din start ca ceilalti ar putea avea o problema cu rasa/etnia din care provine copilul tau adoptat, nu faci altceva decat sa declansezi o serie de reactii in lant, care il vor stanjeni pe cel mic. Comporta-te de parca aceste bariere nu ar exista si impune-le celorlalti, prin atitudine, sa il priveasca pe cel mic ca pe copilul tau natural, indiferent care ii este originea.

4 Ramane intre noi, dar sa stii ca fiul/fiica meu(a) a fost adoptat(a)

Chiar daca te gandesti sa faci astfel de confesiuni unei cunostinte apropiate, evita sa te lasi prada destainurilor de acest fel. Mai mult decat atat, copilul tau nu ar trebui sa afle ca este subiectul discutiilor tale cu altii, deoarece are nevoie de intimitate si respectarea vietii sale private.

In plus, de la un anumit punct, decizia de a dezvalui ca a fost adoptat ii apartine si copilului tau, iar daca el considera ca trebuie sa tina secret acest aspect al vietii sale, este important sa ii respecti decizia.

Sursa foto: firstmotherforum.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului