Cresterea copilului

# pregatire mic dejun #activitati copii #mic dejun #mic dejun copii

4 idei de mic dejun pe care copilul le poate prepara singur

Implicarea copilului mic in bucatarie il ajuta treptat sa ajunga sa isi prepare singur preparatele pe care le mananca, inca de la varste foarte fragede. Micutul tau isi poate castiga, pentru inceput, titlul de bucatar-sef in prepararea micului dejun. Sunt preparatele cele mai simple, multe de ele nu preusupun foc si pot fi invatate la varste foarte fragede. Iata 4 idei de mic dejun pe care copilul le poate prepara singurel!

Prepararea micului dejun de catre copil pune accentul mai degraba pe indemanarea lui de a combina si asambla ingredientele, decat pe gatirea propriu-zisa a lor. Nu poti lasa un copil de cativa anisori sa umble cu cutitul si cu focul de unul singur, dar il poti invata cum sa-si pregateasca cateva "retete", fara ajutorul tau.

1 Cereale cu lapte / iaurt

Printre primele preparate pe care micutul le poate "asambla" singurel inca de la 3-4 anisori, se numara cerealele cu lapte sau iaurtul cu musli.

Nu trebuie decat ca micutul sa te vada pe tine de cateva ori cum, in ce pui si care sunt cantitatile potrivite la o masa, ca apoi te va imita singurel. Daca mai este si incurajat de tine sa-si puna singur micul dejun, ii vei deschide si mai mult apetitul pentru activitati culinare.

2 Sandvisuri

Atat timp cat ii lasi la-ndemana toate ingredientele gata feliate de seara, micutul se va aventura in asamblarea celor mai delicioase sandvisuri, pe placul lui.

Spune-i exact unde sunt localizate toate ingredientele si lasa-l dimineata sa le scoata si sa le prepare singurel. Observa-l cu atentie din departare, dar incearca sa nu intervii.

In cazul in care prepararea unui sandvis presupune utilizarea unui cutit de intins (cum este in cazul untului, gemului, mierii etc.) aprovizioneaza copilul cu cutitase de plastic, care nu ridica riscuri asupra sigurantei lui.

3 Mini-pizza sau sandvisuri calde

Micutul tau nu este capabil la aceasta varsta sa foloseasca cuptorul aragazului. Dar sa nu crezi ca nu poate gati preparate calde.

Asa cum prepara singurel sandvisurile, le poate incalzi si la microunde pana cand painica devine crocanta sau branzica se topeste. Poate opta si pentru realizarea unei mini-pizza in acelasi mod, pe care o face dintr-o felie mare de paine, pe care pune sunculita de curcan, felii de rosii si cateva maslinute. Apoi, toate acestea se baga la cuptorul cu microunde!

Copilul poate fi invatat mai usor sa foloseasca cuptorul cu microunde decat aragazul. Programeaza-i in prealabil temperatura si timpul, si invata-l doar sa apese butonul de pornire si sa astepte semnalul sonor de final.

4 Pancakes / Clatite cu fructe, miere sau gem

Clatitele acelea mici, rotunde si groase, care au un gust delicios, sunt preferatele micutilor. Iar principalul avantaj este ca rezista chiar si 2-3 zile, daca sunt tinute in conditii corespunzatoare.

Prepara-i copilului mai multe si depoziteaza-le in frigider. Apoi, invata-l cum sa le incalzeasca la microunde dimineata si cum sa faca "sandvisuri" din ele, folosind diverse ingrediente - unt de atahide, miere, gem, fructe, nuci etc.

Este suficient pentru copil ca la varste mici sa aiba totul pregatit, ca apoi se ocupa el de asamblare si montare. Nu poti avea pretentia ca un copil de 3 anisori sa stie sa faca o omleta , dar nu ii subestima capacitatea si indemanarea de a crea cele mai interesante si haioase preparate cu ingrediente gata pregatite. Cat de curand, il vei vedea pe micutul bucatar-sef pregatind si retete ceva mai complicate! Ii trebuie doar putin antrenament si exercitiu!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului