Cresterea copilului

#parinti #parinti feiciti #copii ascultatori

4 secrete ale parintilor fericiti cu copii ascultatori

Te-ai intrebat candva care este secretul parintilor cu copii ascultatori? Ultimele descoperiri ale psihologilor dezvaluie ca abordarea problemelor din perspectiva celor mici ii ajuta pe parinti sa-si construiasca relatii stabile si frumoase, bazate pe respect.

Perspectiva copiilor asupra vietii nu este intotdeauna usor de adoptat. Trebuie sa iti dezvolti capacitatea de a privi toate lucrurile de parca ar fi noi, sa te minunezi de tot ceea ce vezi, sa te sperii de ceea ce nu cunosti si sa cauti explicatii pe care copilul tau le poate intelege in functie de varsta acestuia.

Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa dezvolti o relatie frumoasa cu copilul tau:

1. Fii alaturi de cel mic in orice situatie

Copilul are nevoie de prezenta si de sprijinul tau chiar si atunci cand incearca sa te indeparteze. Arata-i ca il iubesti si atunci cand este suparat sau cand iti da batai de cap si incearca sa ii intelegi schimbarile de dispozitie si de comportament.

2. Impune-i reguli

Multor parinti le este teama de reactiile de furie si de respingere ale copiilor lor si le permit sa faca aproape orice. Stabileste-i niste limite copilului tau si explica-i cu rabdare de ce trebuie sa le respecte. Pe termen lung, acest lucru il va ajuta sa-si gestioneze emotiile si totodata il va ajuta sa-si construiasca increderea in tine si in sprijinul tau neconditionat, care nu are nici o legatura cu faptul ca te poti supara pe el.

3. Obisnuieste-l cu schimbarile

Nu este deloc gresit sa ii impui copilului tau o rutina, insa uneori trebuie sa ii intrerupi obiceiurile, pentru a-l pregati sa faca fata schimbarilor. Explica-i motivele atunci cand urmeaza sa faceti altceva decat este el obisnuit si fa-l sa inteleaga ca uneori schimbarile pot fi benefice si ca trebuie sa se adapteze in orice situatie.

4. Seteaza-ti asteptari realiste

Atunci cand micutul tau face progrese importante intr-un sens si constientizeaza acest lucru, simte gustul independentei si este foarte posibil ca aceasta sa-l sperie. Asa ca va avea tendinta sa se ancoreze cumva in trecut si sa faca regrese in alte sensuri.

Nu ii cere copilului tau imposibilul. Indiferent de realizarile copilului tau si de bucuria de a le fi obtinut, va face tot posibilul sa-ti capteze in continuare atentia si sa se simta protejat si ingrijit. Asa ca accepta-i micile regrese care insotesc pasii mari catre evolutie, sunt modalitatea lui de a-si exprima teama de independenta.

Sursa foto: smoothparenting.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului