Cresterea copilului

#bebelus #ingrijire #sanatate #parinti #copil #alaptat

4 sfaturi esentiale pentru ingrijirea bebelusului

Daca esti parinte pentru prima data, atunci deja simti cum pe umerii tai apasa cea mai mare responsabilitate de pana acum: ingrijirea bebelusului. Cu fiecare planset sau bucurie a micutului, vei invata tot mai multe despre acesta si despre provocarile pe care le aduc etapele de crestere. Iata cateva sfaturi esentiale care iti vor fi folositoare inca din prima zi de nastere a copilului.

 

1 Sustinerea bebelusului

 

Indiferent de pozitia pe care o adopti, asigura-te ca gatul si capul bebelusului sunt sustinute de catre tine. Cauta o pozitie confortabila atat pentru tine, cat si pentru micut. Aseaza-l pe bebelus pe spate si ia-l in brate folosindu-te de ambele maini, una pentru a-i cuprinde funduletul, iar cealalta pentru gat si cap.

Pentru ca aceasta pozitie nu se va dovedi prea confortabila pe o perioada mai indelungata, este momentul sa il sprijini de bratul tau, in timp ce ii tii funduletul cu aceeasi mana. In felul acesta, vei avea o mana libera pentru a-l mangaia pe bebe. Poti sa il asezi pe micut si pe pieptul tau, cu capul sprijinit de umar, in acelasi mod, cu o mana sustinandu-i funduletul, si cu cealalta gatul.

 

2 Hranirea bebelusului

 

Nou-nascutii simt nevoia sa se hraneasca o data la fiecare trei, patru ore. Copiii care sunt alaptati vor fi hraniti mai des decat cei care primesc biberon, pentru ca laptele matern este mai usor de digerat. Pe masura ce copilul tau creste, mesele se vor rari.

Copilul iti va da de veste atunci cand s-a saturat, de obicei intorcandu-si capul de la san sau incercand sa il respinga. Rareori nou-nascutii se deshidrateaza, pentru ca laptele matern contine toate elementele nutritive de care micutul are nevoie, cel putin pentru 6 luni din viata sa. Daca insa consideri ca acesta s-a deshidratat, fii atent si la urmatoarele semne: scutece ude mai putine decat de obicei, refuzul de a se hrani, piele uscata . In cazul acesta, trebuie sa consulti medicul, pentru a primi sfaturi adecvate pentru ingrijirea bebelusului.

In timpul alaptatului, bebelusii tind sa inghita aer, lucru ce ii determita sa dea afara din laptic sau sa devina morocanosi si nervosi. De aceea, dupa alaptat, tine-l pe bebelus pe pieptul tau si loveste-i usor spatele.

 

3 Culcarea bebelusului

 

Daca unii nou-nascuti dorm in jur de 10 ore pe zi, altii ajung sa doarma chiar si cate 21 de ore in fiecare zi. De obicei, acestia nu tin cont daca este zi sau noapte, mai ales in primele saptamani, iar majoritatea bebelusilor nu reusesc sa doarma noaptea pana la aproximativ 4 luni. Iata cateva lucuri pe care le poti face pentru a-l invata pe bebe cand trebuie sa doarma si cand trebuie sa stea treaz:

 

  • Evita sa aprinzi lumina in timpul noptii sau sa prelungesti prea mult momentul schimbarii scutecului. Ideal ar fi ca noaptea, dupra hranire sau schimbarea scutecului, sa il pui cat mai repede inapoi la somn.

 

  • Prea mult somn in timpul zilei il va tine pe bebe treaz pe timp de noapte. Joaca-te cu micutul, distrage-i atentia si mentine-l activ cat mai mult timp ziua.

 

  • Aseaza-ti bebelusul pe spate atunci cand il pregatesti pentru somn – aceasta pozitie reduce riscul mortii subite.

 

  • Foloseste pentru patut o saltea tare si nu aseza in acesta lucruri moi, care ar putea sa il impiedice pe bebe sa respire, precum jucarii din plus sau paturi voluminoase. Foloseste o perna si o paturica speciala pentru nou-nascuti.

 

4 Calmarea bebelusului atunci cand plange

 

Inca nu se stie ce anume ii face pe bebelusi sa planga atunci cand nu par sa aiba vreun disconfort. Experimenteaza insa diverse modalitati de calmare a acestuia: canta-i, leagana-l, vorbeste-i. Miscarea il poate face pe micut sa se linisteasca, asa ca scoate-l la o mica plimbare cu caruciorul. Fa-i o baie calda, nu mai mult de cateva minute. Limiteaza totusi numarul acestora la 2 -3 pe saptamana, pentru ca prea multe baite pot duce la deshidratatea pielii micutului.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului