Cresterea copilului

#prieteni #sex #droguri #fumat #parinte #scoala #familie #educatie #copil

5 discutii pe care trebuie sa le ai cu copilul tau

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face ca parinte este sa discuti cu copilul tau. Chiar daca simti nevoia sa iei atitudine in locul comunicarii, discutiile deschise pot preveni o serie de situatii neplacute. Arata curiozitate pentru viata acestuia si evita sa il judeci sau sa il critici. Adopta mai degraba o atitudine constructiva. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le discuti impreuna cu copilul tau.

 

 

1. Intalnirile si sexul

Specialistii recomanda sa abordezi acest subiect de timpuriu. Statisticile arata faptul ca adolescentii carora li s-a vorbit despre sex nu se vor grabi sa isi inceapa viata sexuala, spre deosebire de copiii care nu stiu nimic despre acest subiect si evident, incearca sa afle pe cont propriu cat mai multe.

Daca ti-a fost teama sa deschizi o astfel de discutie, niciodata nu este prea tarziu. Incearca sa acoperi nu doar partea cu protectia contra bolilor cu transmitere sexuala sau contraceptia, ci si alte aspecte ce vin odata cu sexul. Copilul tau trebuie sa fie constient de faptul ca nimeni nu il poate obliga sa faca sex daca nu vrea sau nu simte ca este pregatit. De aceea, este important ca acesta sa stie ce presupune un viol, care sunt aspectele emotionale pe care le implica sexul si chiar detalii anatomice ce tin de sex si sexualitate.

Daca vrei sa stii mai multe despre ce atitudine trebuie sa abordezi atunci cand vprbeste despre sex cu copilul tau, citeste articolul Vorbeste-i copilului tau despre sex.

2. Fumatul, bautura si drogurile

Anii de adolescenta constituie perioada in care copiii fac cunostinta cu aceste vicii. De aceea este important sa ii transmiti copilului tau din timp ca fumatul, alcoolul si mai ales drogurile nu sunt tolerate.

Chiar daca sunt inconjurati de prieteni care ii vor indemna sa incerce aceste mici “placeri”, tu reprezinti cea mai mare influenta din viata sa. Daca ii vei transmite un mesaj clar, copilul va intelege. Nu folosi doar interdictii , pentru ca vei transforma tigarile, bautura si drogurile in "fructul interzis". Incearca sa ii explici care sunt efectele acestora asupra organismului pe termen lung, cum va fi privit de cei din jur, nu doar de prietenii din anturaj.

Ai la dispozitie numeroase moduri de informare: de la site-uri care incearca sa spuna stop drogurilor, alcoolului sau fumatului, pana la medici specialisti care vor fi oricand bucurosi sa ii dea un sfat copilului tau.

Daca refuza orice discutie sau este reticent, nu incerca sa folosesti o atitudine agresiva. Roaga-l doar sa citeasca sau sa vizualizeze cu tine carti sau filme care trateaza aceste subiecte si efectele negative pe care le au asupra corpului si asupra vietii pe termen lung.

Este foarte important sa incepi de timpuriu astfel de discutii, pentru ca poat fi destul de tarziu atunci cand copilul tau a simtit deja gusturile unor astfel de vicii. Nu uita sa ii explici din nou ca niciun prieten nu il poate obliga sa bea, sa fumeze sau sa se drogheze si ca ar trebui sa iti spuna imediat daca se simte presionat din partea celorlati sa faca ceva ce nu isi doreste.

3. Imaginea despre propriul corp

Cred ca ai observant deja schimbarile prin care trece adolescentul tau in ceea ce priveste vestimentatia, dar si imaginea despre propriul corp. Daca adolescentele incearca prin orice metode sa aiba un corp e invidiat, adolescentii isi cauta stilul vestimentar potrivit, chiar daca de cele mai multe ori, acesta nu corespunde varstei pe care o au.

Tot mai multe fete isi expun o imagine sexuala, pentru ca toate mijloacele de informare promoveaza acest stil ca fiind unul sanatos, prin care pot obtine atentia de care au nevoie.

Copilul tau insa ar trebui sa se simta bine in propriul corp. De aceea, evita sa vorbesti negativ despre greutatea sa ori despre mancare. Asigura-te insa aca ai in casa mancare sanatoasa , dar nu te sfii sa le satisfaci si micile pofte in ceea cepiveste dulciurile. Exista alternative sanatoase pentru orice, si, chiar daca trebuie sa depui mai mult efort, ai putea sa ii pregatesti copilului un pachetel pentru scoala care sa erate delicios sau o prajiturica nemaipomenita care sa il tina departe de dulciurile de pe piata.

In ceea ce priveste vestimentatia, este normal ca adolescentul sa vrea sa poarte haine specifice varstei. Dar ii poti rafina un pic gusturile. Mergeti impreuna prin magazine, uitati-va prin reviste si cataloage de moda, creati diverse vestimentatii pe hartie. Va simti astfel ca are sprijinul tau si te va consulta de mule ori pentru a-ti cere sfatul in legatura cu diverse timute. Important este ca acesta sa aiba incredere in sine, suficienta pentru a nu se lasa influentat de anturaj.

4. Bani

Acum este momentul pentru a-l invata pe copilul tau cum trebuie sa se poarte cu banii si cum sa dezvolte obiceiuri financiare care ii pot asigura o viata satisfacatoare. Invata-l cum sa isi planifice bugetul, lasa-l sa stranga bani de mic pentru a-si cumpara obiectele preferate. Treptat, va intelege singur valoarea banilor si cum isi poate atinge scopurile financiare. Pentru mai multe informatii despre cum ar trebui sa ii vorbesti copilului despre bani, citeste articolul Copiii si banii.

5. Educatie

Educatia va asigura viitorul copilului tau, iar acesta trebuie sa fie constient ca nu invata pentru tine, ci investe in viitorul sau. Chiar daca nu va putea sa vada acest lucru, tu esti cel care ii poate arata cum drumurile pe care si le alege ii influenteaza alegerile.

In primul rand, trebuie sa il ajuti sa se descopere de timpuriu, sa realizeze care sunt abilitatile sale, in ce domeniu poate fi unul dintre cei mai buni, pentru a-si pune in valoare calitatile. Ajuta-l sa isi alcatuiasca un plan. De exemplu, daca este bun la pictura si ii face placere sa se ocupe de acest domeniu, atunci ar fi indicat sa urmeze liceul de arte pentru a aplica la o facultate de acelasi profil.

De asemenea, incurajeaza o atitudine pozitiva pentru invatat. Ajtua-l sa citeasca cu placere sau sa nu priveasca scoala si temele ca pe o problema. Sprijinul si atitudinea ta pozitiva il vor determina sa isi stabileasca telurile si sa se simta mult mai sigur pe sine. Citeste mai multe despre cum ii poti insufla copilului tau o atitudine pozitiva vis-a-vis de scoala, in articolele Trezeste-i copilului tau pasiunea pentru citit si Cum sa iti ajuti copilul la teme.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului