Cresterea copilului

#desene animate #dezvoltarea copilului #agresivitate #filme pentru copii

5 filme pentru copii care le pot afecta dezvoltarea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desi filmele dedicate copiilor ar trebui sa le modeleze armonios dezvoltarea si sa aduca o multime de beneficii educationale si moralizatoare in cresterea lor, unele dintre ele au un efect invers. Exista filme dedicate copiilor care pot fi tulburatoare si le pot crea temeri nejustificate sau incuraja violenta ori agresivitatea ca metoda de rezolvare a problemelor.

1 Cronicile din Narnia ( The Chronicles of Narnia )

Chiar daca se vrea a fi un film de familie, aceasta productie poate speria cu usurinta copiii si le poate insufla conceptii gresite asupra felului in care trebuie tratati oamenii, dar mai ales animalele.

Pe langa aparitia unor personaje extrem de infricosatoare - copii englezi ciudati, barbati-capra etc., violenta vadita impotriva animalelor intrece orice asteptari. Aceste imagini pot crea conceptii gresite in mintea copiilor si le pot da de inteles ca este normal sa tratezi cu agresivitate animalele din jur. Lumea din Narnia este un taram al animalelor vorbitoare, dar fara scrupule.

2 Bambi

Desi pare un film de animatie prietenos pentru copii si este prezentat intr-o forma destul de blanda, are cateva elemente nu tocmai utile in dezvoltarea copilului . Aventurile se contureaza in jurul gingasei caprioare si ale prietenilor acesteia, dar sunt presarate uneori cu prea multa violenta pentru nivelul de intelegere si perceptie al unui copil mic.

Punctul culminant al agresivitatii filmului il constituie scena in care mama lui Bambi este impuscata si moare. Nu este indicat ca micutul sa fie expus acestui tip de violenta atat de devreme. Ar putea trai cu teama ca si tie ti s-ar putea intampla acelasi lucru sau ca violenta este o metoda utila de a rezolva conflicte.

3 vrajitorul din oz ( The Wizard of Oz )

Vrajitorul din Oz nu este unul dintre cele mai nocive filme pentru copii, dar are cateva momente care ar induce teama. La vremea la care a aparut filmul, maimutele zburatoare nu erau chiar amuzante pentru cei mici si erau uneori imitate, micutii incercand si ei sa zboare si supunandu-se multiplelor pericole.

Totusi, partea a doua "Return to Oz" este mult mai infricosatoare. Mai intai, Dorothy este salvata de terapia cu electrosocuri, apoi este urmarita de niste Roti (personaje care au roti in loc de maini si picioare) si este rapita de printesa Mombi, o vrajitoare care colectioneaza capete. Destul de infricosator pentru un copil care inca nu deosebeste bine realitatea de fantezie si care ar putea avea cosmaruri de pe urma acestor filme.

4 Polar Expres

Desi este un film interesant pentru distractia familiei, are cateva scene care incrunta privirile si dezgusta pana si parintii, daramite copiii. Unele parti in care victimelor arse le este prezentata carnea intr-un mod prea realistic pot avea un imapct emotional negativ asupra celui mic. Scenele violente nu sunt potrivite pentru a fi vizionate de cei mici, de aceea poate ca ar trebui sa ramana, la varsta de 3-6 ani, la filme ca Cenusareasa sau Printul Fermecat.

5 Monstrii mici au probleme mari (Little Monsters)

Acest film fie il ajuta pe copil sa depaseasca frica de monstrii (in special de cei de sub pat), fie i-o adanceste si mai tare.

Filmul prezinta aventura unui copil care se imprieteneste cu o creatura albastra, incornorata si odioasa - Maurice - care se gaseste sub patul sau. Desi copilul traieste aventuri spectaculoase in compania acestuia, micutul tau s-ar putea sa nu gaseasca prea atragatoare ideea si sa aiba cosmaruri sau sa nu poata dormi din cauza monstrului de sub pat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului