Cresterea copilului

# parinti toxici #educatie copii #crestere copil #greseli parinti #parinti #greseli

5 greseli pe care toti parintii le fac! Ii fac mai mult rau decat bine copilului

Sa fii un parinte bun inseamna sa ai capacitatea sa eviti acele comportamente care i-ar putea face rau copilului tau. In psihologie se spune ca “raul este mai puternic decat binele”, ceea ce inseamna ca evenimentele negative au un impact mult mai mare asupra noastra. Iata care sunt greselile pe care ar trebui sa le eviti pentru a nu-i face rau copilului tau.

1. Nu folosi cuvintele ca pe o arma

Daca folosesti cuvinte precum “copil plangacios”, “prost”, “gras” sau “puturos” cu siguranta ii faci copilului tau cel mai mare rau posibil. Cuvintele jignitoare pe care i le spui copilului dor la fel de tare ca o palma data pe obraz. Studiile au aratat ca stresul verbal la care este supus un copil influenteaza dezvoltarea normala a creierului. Agresiunea verbala la adresa copilului provoaca rani adanci pe care parintele nu le mai poate vindeca apoi, nici macar cu afectiune. In acest caz, raul este mult mai puternic decat binele.

2. Nu ii mai spune “Intotdeauna, tu…”

Copiii mai gresesc si uneori reusesc sa testeze limitele parintilor, dar niciodata adultii n-ar trebui sa inceapa sa ii mustreze folosind cuvintele “Intoteauna, tu…”, pentru ca aceasta expresie nu reprezinta reactia parintilor la un anumit eveniment, ci este un monolog despre ceea ce copilul nu este, dar ar trebui sa fie dupa parerea parintelui sau. Acest comportament toxic al parintelui ajunge sa distruga stima de sine a celui mic.

3. Nu ii neglija emotiile

Parintii care nu stiu sa iubeasca sunt cei care au tendinta de a le reprosa copiilor lor ca sunt prea sensibili. Copilul nu are capacitatea sa inteleaga ce inseamna acest lucru, el doar isi va imagina de fiecare data ca a facut ceva rau. Intotdeauna, cel mic va crede ca sensibilitatea sa este o problema, iar intr-un final, acest lucru il va face sa nu mai aiba incredere in sentimentele si emotiile sale. Aceasta este o forma subtila de abuz emotional, care are efecte devastatoare pentru copil, pe termen lung.

4. Nu face comparatie intre copii

Competitia intre frati este destul de des intalnita, dar studii recente au aratat ca parintii care alimenteaza aceasta competitie si cresc tensiunea intre frati sunt fie neinformati, ori sunt cu adverat rau intentionati.

Daca ii spui unui copil “tu de ce nu poti sa fii ca fratele tau?” nu reusesti sa il motivezi, din contra, il vei face pe cel mic sa se simta inferior fratelui sau. Un parinte iubitor recunoaste meritele si calitatile fiecarui copil.

5. Nu ii invada spatiul personal

Sunt o multime de moduri in care parintii ignora spatiul personal al copiilor. Un parinte autoritar ii va cere mereu copilului sa se supuna unui set de reguli impuse, ignorandu-i personalitatea si calitatile unice.

Tinand cont de anumite limite si de spatiul personal de care copilul are nevoie, parintii ii permit micutului sa isi dezvolte personalitatea si sa inteleaga ca un rol important in relatiile emotionale dintre oameni este respectul reciproc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare