Cresterea copilului

#raspunsuri intrebari #intrebari copii #copil #educatie

5 intrebari incomode pe care le pun copiii. Cum le raspunzi

Uneori copiii pun intrebari in fata carora nu stii ce reactie sa ai: sa razi ori sa plangi? Pentru ei insa important este sa le oferi raspunsul pe care il cauta. Copiii nu vor sa fie ignorati, mintiti sau luat in ras din cauza naivitatii lor. Tocmai de aceea, te punem in garda cu cateva intrebari la care trebuie sa te astepti mai devreme sau mai tarziu.

 

Eu cum am aparut?

Fii cinstita, dar nu intra in prea multe detalii. Ii poti spune ceva de genul: cand oamenii mari se iubesc, se imbratiseaza si se saruta, tatal ii da mamei niste celule care se unesc cu celule de-ale mamei si asa se formeaza copilul. La inceput copilul e ca un pestisor care inoata in burta mamei, apoi incepe sa creasca tot mai mult, iar dupa 9 luni se naste. Copiilor de peste 8 ani poti deja sa le oferi informatii ceva mai detaliate, vorbindu-le despre sperma si ovule.

De ce sunt fetele diferite de baieti?

Interesul copilului pentru organele genitale este in totalitate natural, astfel ca trebuie sa ii vorbesti cat mai corect. Spune-i ca aceste diferente exista tocmai pentru ca atunci cand devin adulti sa poata aduce pe lume copii. Un baiat are un penis si doua testicole, iar o fata are un vagin si un uter – un sac special in care se va dezvolta bebelusul. Cand fata si baiatul devin adulti si se indragostesc, niste celule, un fel de piese mici ca un puzzle, se unesc si asa ia nastere un copil.

Cand cresc, ma casatoresc cu mama/tata?

Aproape toti copiii incep sa puna aceasta intrebare atunci cand incep sa se simta atrasi de sexul opus. Spune-i cu blandete "nu". "Fiecare isi are rolul in familie. Sora ta nu poate deveni tata, iar tata nu poate deveni bunica. Si tu nu poti deveni sotul mamei tale. Cand cresti, mama ta va fi deja batrana. O vei iubi in continuare si vei avea grija de ea, dar iti vei dori sa te casatoresti cu altcineva – o femeie tanara si frumoasa. Va veti iubi reciproc si vei avea propriii vostri copii."

De ce e femeia aceea asa de grasa?

Nu-ti admonesta copilul daca face afirmatii publice referitoare la persoane din jur pe care le considera diferite, pentru ca acest lucru poate duce la dezvoltarea intolerantei. "Oamenii pot fi inalti, scunzi, grasi sau slabi. Unii arata diferit pentru ca sunt bolnavi si ii poti rani vorbind despre asta. Intreaba-ma despre ei mai tarziu, cand suntem singuri, pentru a ne asigura ca nu suparam pe nimeni."

Pe cine iubesti mai mult: pe mine sau pe sora mea?

Fratii concureaza mereu pentru dragostea parintilor lor. Nu ar trebui sa folosesti un copil ca exemplu pentru fratii sau surorile sale sau sa ii spui ca il iubesti si mai mult pentru ca invata bine. "Esti diferit si dragostea noastra fata de voi este exprimata in moduri diferite, dar va iubesc pe toti in mod egal, asa cum si voi va iubiti parintii."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului