Cresterea copilului

#educarea copilului #cresterea copilului #copil mic #copii

5 lucruri esentiale pe care orice copil trebuie sa le faca

Ne dorim copii cu personalitate si bine educati, insa suntem atat de preocupati cu viata de zi cu zi incat nu apucam sa le oferim decat strictul de atentie si atat. Mai mult, le impunem fel si fel de restrictii, crezand ca doar astfel ii vom proteja mai bine. In realitate, si eu au nevoie de libertate.

Iata cateva dintre lucrurile deosebit de importante pe care fiecare copil ar trebui sa aiba voie sa le faca pentru buna sa dezvoltare:

1. Sa manance fara ajutor

Ar putea sa fie mai usor sa hranesti un copil decat sa il lasi singur sa o faca. Mananca si mai repede si nici nu face atat de multa murdarie. Dar sa invete sa tina singur lingura fara sa imprastie mancarea pe masa este o abilitate pe care copiii trebuie sa o deprinda inca de la varste fragede.

Insa, daca vom continua ca ani la rand sa ii hranim noi nu doar ca ii vom impiedica sa fie perseverenti, dar le vom bloca increderea pe care ar putea-o castiga odata cu dobandirea unei noi abilitati. E posibil sa fii nevoit sa ii speli hainele mai des, dar este un pret care merita platit.

2. Sa te ajute la treburile pe care le faci in casa

 „Nu pune tu vasele la loc fiindca ai sa le spargi!” sau „Nu da tu cu matura ca nu stii cum” sunt doar doua dintre replicile pe care le-ai rostit cu siguranta atunci cand copilul tau si-a dorit sa faca si el „treburi de oameni mari”. Iar cativa ani mai tarziu te vei mira ca nu vrea sa te ajute cu nimic.

Este foarte important pentru un copil sa se simta util si sa isi poata ajuta parintii. Evident, in masura posibilitatilor sale. Vei descoperi cu cat entuziasm va face un lucru atunci cand ii acorzi incredere. Va primi cu multa bucurie incurajarile si laudele si va intelege cat de importante sunt responsabilitatile care i-au fost incredintate. Si, din cand in cand, spune-i ca nu te-ai fi descurcat fara ajutorul sau!

3. Sa deseneze tot ce ii trece prin cap

Din pacate, nu toti parintii le ofera copiilor lor sansa de a-si asterne fanteziile pe hartie. Cei mai multi se tem ca cei mici vor incepe sa picteze si peretii sau ca isi vor murdari hainele.

Insa creativitatea, mai ales atunci cand se exprima prin desen si pictura, nu numai ca dezvolta imaginatia unui copil dar ii permite si sa-si exprime emotiile intr-un mod foarte sigur. Poate ca daca te cobori la nivelul sau si puneti in practica un proiect artistic vei avea marea sansa de a afla ceea ce gandeste si simte copilul tau.

4. Sa aiba propriile opinii

Se pare ca tot mai multi parinti inteleg faptul ca au un copil care trebuie sa aiba propriile ganduri, sentimente si dorinte. Cu toate acestea, nu toti acorda suficienta atentie lucrurilor pe care copilul lor le are de spus.

E important sa recunoastem faptul ca, desi suntem parinti, nu inseamna automat ca stim totul despre copilul nostru. Este mult mai bine sa le vorbim de la egal la egal, sa ascultam ceea ce au de spus si nicidecum sa nu luam in deradere parerile sale, dar sa le explicam si opinia noastra referitor la problema dezbatuta.

5. Sa alerge, sa sara, sa strige

Copilul trebuie sa isi exprima emotiile. De aceea trebuie sa il lasi sa vorbeasca tare, sa strige, sa tipe fara sa iti faci probleme de ceea ce ar putea spune vecinii. Este vital pentru copil sa faca astfel de lucruri. Il ajuta sa se relaxeze si sa isi consume energia care, dupa cum bine stii, este in cantitati uriase. Evident, trebuie stabilite niste limite, dar este important sa gasesti un echilibru si sa nu fii prea strict. Incearca sa lasi copilul sa fie el insusi macar acasa.

Sursa foto: brightside.me

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare