Cresterea copilului

#calorii #regim #dulciuri #alimentatie #copil #obez #slabit

5 reguli pentru a evita sa ai un copil obez

Ca si parinte, iti este foarte greu sa-ti refuzi copilul in momentul in care acesta doreste sa guste mai mult din bunatatile culinare. Totusi, daca observi ca de mic acesta are o pofta mare de mancare, invata sa-i educi obiceiurile alimentare . Insa, nu trebuie sa ii impui restrictii severe.

Conform cercetarilor in acest domeniu, s-a descoperit faptul ca parintii care au impus reguli stricte in alimentatia copilului nu au facut decat sa amplifice problema, impiedicand dezvoltarea aptitudinilor naturale de a-si controla singuri alimentatia.

In special daca ai antecedente familiale de obezitate, este necesar sa ii impui micutului un stil de viata care sa previna aceasta boala. Iata cateva metode prin care iti poti ajuta copilul sa aiba un corp sanatos si sa nu devina obez:

1. Cultiva-i pasiunea pentru sport

Inca din primii ani de viata, indruma-l catre un sport, catre miscare fizica in general. Organizeaza mici escapade familiale in care sa mergeti impreuna cu bicicleta, rolele sau pur si simplu sa alergati in parc. In concediu, este de preferat sa mergeti la munte, pentru a-i dezvolta spiritul de aventura in natura. Parintii activi vor avea sanse mult mai mici sa aiba copii obezi, decat cei sedentari.

Daca va simti ca iti place sa mergi pe jos, decat sa iei autobuzul, mai tarziu si el va opta pentru acest mod de viata. In cazul in care copilul tau exceleaza la un anumit sport, incurajeaza-l sa-l practice mai departe, insa, daca nu ii face placere nu il forta.

2. Nu ii oferi cadouri alimentare

Foarte multi parinti fac o greseala majora: le ofera copiilor dulciuri sub forma de cadouri. Acest tip de recompense sunt percepute adesea ca un lucru deosebit de care doresc sa beneficieze cat mai des. De exemplu, un copil cu varsta de 5 ani poate primi cadou sau recompensa pentru ca a fost cuminte hainute, autocolante sau carti de colorat.

3. Sprijinul familial este esential

Colaborarea familiei in prevenirea sau chiar tratarea obezitatii are un rol semnificativ. Daca micutul tau are tendinta de ingrasare sau sufera deja de obezitate, nu ii arata ca se lupta singur cu aceasta problema. In acest context, nu-i impune mese hipocalorice speciale. Daca il obligi sa manance salate in timp ce voi savurati o pizza, ii va fi extrem de dificil sa infrunte aceasta problema si va trai cu sentimentul de separare.

Mancati impreuna acelasi fel de mancare si aranjeaza-le in farfurie cat mai frumos posibil. Arata-te multimita de ceea ce manaci si chiar explica-i ca este un meniu sanatos, care-i permite sa nu se imbolnaveasca, sa aiba oase si dinti puternici si sa poate fi activ la joaca impreuna cu prietenii sai.

4. Promoveaza obiceiuri sanatoase fara sa-i faci morala

"Daca mananci legumele, primesti desert”, la acest tip de amenintare apeleaza foarte multi parinti pentru a-si convinge copilul sa manance. Ceea ce multi nu realizeaza este faptul ca asa ii transmit micutului faptul ca desertul este mai mai important.

Specialistii au descoperit ca interesul copilului pentru dulciuri este "fabricat" tocmai de catre parinti. Adesea, parintii transmit copiilor mesaje fara sa realizeze ce efect pot avea ulterior. Nu iti santaja copilul ca va primi o inghetata daca va lua o nota buna si nici nu il consola cu o ciocolata daca s-a lovit pentru a evita sa-l auzi plangand.

5. Gaseste alternative la alimentele calorice

Chiar daca gustul nu este acelasi incearca sa-ti dezveti copilul de anumite alimente calorice , cum sunt de exemplu produsele fast-food, optand pentru alternative sanatoase. Cumpara in fiecare zi un fruct nou (ai o multime de variante, poate unele pe care nu le-a incercat), sau fa-i chiar tu sucuri naturale , alegand produsele proaspete, bogate vitamine. Daca a descoperit ciocolata, ofera-i cat se poate de rar, si opteaza pentru o varianta pe baza de lapte sau fructe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului