Cresterea copilului

#nastere #travaliu #semne travaliu #pregatire nastere

5 semne ca ai intrat in travaliu

Corpul unei gravide incepe sa se pregateasca de nastere cu aproximativ o luna inainte de finalul celor noua luni de sarcina. In ultima parte a sarcinii, te poti astepta oricand sa intri in travaliu si din acel moment este doar o chestiune de timp pana cand iti vei tine prima oara bebelusul in brate. Totusi, exista si simptome inselatoare care apartin "travaliului fals" si care te pot induce in eroare. Invata care sunt adevaratele semne ale travaliului si cand este cazul sa iti iei bagajul pentru maternitate si sa dai fuguta la spital!

1. Ruperea apei

Ruperea apei reprezinta cel mai cunoscut si evident indiciu ca ai intrat in travaliu si urmeaza sa nasti. Insa acesta nu este intotdeauna si primul semn, de aceea trebuie sa iei in considerare si alte indicii care apartin travaliului.

Ruperea apei apare cu destul de putin timp inainte de nastere. Poate fi vorba de cateva ore sau chiar de o zi sau doua pana la momentul in care iti vei tine bebelusul in brate.

Acest simptom pare atunci cand sacul cu lichid amniotic care inconjoara fatul se rupe si lichidul incepe sa se scurga prin vagin.

2. Simtirea unei greutati in pelvis

In momentul in care fatul se pregateste de nastere, coboara foarte mult in pelvis, cat mai aproape de canalul de nastere, pe unde urmeaza sa iasa si sa faca cunostinta cu tine si cu cei din jur.

Toata greutatea lui se lasa in partea de jos a abdomenului tau si resimti totodata o oarecare stare de usurare in zona toracica. Este un semn clar ca travaliul este din ce in ce mai aproape, iar daca isi fac aparitia si alte semne specifice, este timpul sa mergi la spital si sa nasti.

3. Contractiile Braxton Hicks

Contractiile uterine reprezinta unul dintre semnele principale care marcheaza inceputul unui travaliu. Ele apar in perioada de pre-travaliu, in momentul in care cervixul incepe sa se subtieze si sa se pregateasca de nastere.

Atentie, deoarece unele contractii uterine pot fi inselatoare si apartin travaliului fals. Pentru ca acestea sa apartina travaliului adevarat, trebuie sa creasca in intensitate si sa fie constante, sa apara la acelasi interval de timp sau chiar din ce in ce mai des. In general, ele devin din ce in ce mai dureroase si apar cam la 10 minute distanta una de alta.

4. Eliminarea dopului gelatinos cervical

In momentul in care colul uterin (cervixul) incepe sa se pregateasca de nastere, se subtiaza si se deschide, iar dopul de mucus care tine uterul "inchis" in cele noua luni de sarcina cade.

Chiar daca acesta poate fi un semn al inceperii travaliului, este indicat sa urmaresti si alte semne specifice acestuia. Se poate intampla ca dopul sa cada si cu o saptamana sau doua inainte de nastere. De aceea, nu da repede buzna la spital, decat daca mai apar si contractii, ti se rupe apa sau colul este dilatat.

5. Dilatarea colului uterin

Dilatarea colului uterin se traduce prin deschiderea cervixului si largirea lui, pentru a permite copilului sa fie expulzat si sa treaca prin canalul de nastere in cazul nasterii naturale.

Dilatarea este un proces care poate incepe si cu cateva zile sau saptamani inainte de momentul nasterii, insa atunci nu masoara mai mult de 2-3 cm. Daca observi ca dilatarea creste in dimensiuni, este timpul sa mergi la medic.
 

Foto: babymed.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului