Cresterea copilului

#cresterea copilului # greutate copil #inaltime copil

6 factori care influenteaza inaltimea copilului tau

Cresterea in inaltime a copilului este influentata de o multime de factori, cei mai importanti dintre ei fiind ereditatea, hormonii de crestere, postura sau sportul. Daca vrei sa ai un copil inalt si cu o postura frumoasa, este important sa iei in considerare cateva metode utile de a-l ajuta sa creasca, dar sa tii totodata cont si de acei factori pe care nu ai cum sa ii controlezi!

Orice parinte isi doreste un copil inalt ca bradul si falnic ca stejarul, mai ales ca inaltimea influenteaza foarte mult personalitatea si increderea sau stima de sine.

Asadar, cresterea in inaltime isi pune amprenta nu doar asupra dezvoltarii fizice, ajutandu-l pe cel mic sa aiba o silueta armonioasa si frumoasa, dar si asupra dezvoltarii emotionale a acestuia!

1 Ereditatea (mostenirea genetica)

Cresterea in inaltime a copilului este influentata cel mai mult de genele parintilor. Insa, spre deoasebire de culoarea ochilor sau a parului, care sunt mai usor predictibile si care sunt mostenite de la un singur parinte, inaltimea este ceva mai greu de prezis. Se considera ca ADN-ul este cel mai precis predictor al viitoarei inaltimi a micutului tau.

Totusi, acest lucru nu inseamna ca daca ambii parinti sunt inalti sau scunzi, copilul va avea aceeasi inaltime. Insa este improbabil ca din doi parinti foarte inalti sa iasa un copil scund.

2 Hormonii de crestere

Hormonii de crestere sunt produsi de glanda tiroida. Acestia ajung la diferite organe din corp si le provoaca cresterea si dezvoltarea. Cresterea in inaltime este direct proportionala cu productia acestor hormoni.

In cazul in care exista o productie hormonala scazuta, micutul creste mai putin in inaltime. De aceea, este recomandat ca micutul sa fie implicat in activitati care stimuleaza glanda tiroida sa secrete hormonii.

3 Dieta (alimentatia)

O dieta adecvata poate contribui la eliberarea hormonilor de crestere in organism, ceea ce il ajuta pe copil sa creasca mai mult in inaltime.

Nu exista alimente "speciale", care favorizeaza secretarea hormonilor, insa specialistii sunt de parere ca o dieta corecta, bogata in vitamine si minerale, si saraca in produse de tip fast-food sau pline de zahar, ajuta la cresterea unui copil mare si sanatos.

4 Exercitiile fizice (sport)

Sportul este un alt aliat de nadejde al cresterii in inaltime a copilului.

Anumite tipuri de activitati fizice, precum baschetul, voleiul, inotul sau dansurile, favorizeaza cresterea in inaltime, datorita faptului ca ajuta copilul sa isi dezvolte incheieturile si oasele.

5 Postura

Felul in care copilul este invatat sa stea jos, sa mearga, sa alerge sau sa stea in picioare are un efect important asupra dezvoltarii in inaltime.

Postura joaca un rol important in calcularea inaltimii copilului. Cu cat micutul este invatat sa aiba o postura corecta, sa stea si sa mearga drept, cu atat mai castiga 1-2 cm, poate chiar mai mult la masuratori.

6 Bolile (afectiunile medicale)

Afectiunile de care sufera sau ar putea suferi copilul i-ar putea influenta cresterea in inaltime. Cele mai periculoase in acest sens sunt bolile cronice, care afecteaza cresterea pe termen lung, copilul putand ajunge sa aiba o inaltime mai mica cu pana la 30%.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului