Cresterea copilului

#prescolari # educatie copil #perioada prescolara

6 lucruri pe care copilul trebuie sa le invete in perioada prescolara

Atunci cand un copil nu se ridica la nivelul exigentelor celor din jur se spune ca "nu are cei sapte ani de acasa".

Ce trebuie sa intelegem insa prin aceasta sintagma?

In acceptiunea generala cei sapte ani de acasa se refera la perioada in care copilul prescolar trebuie sa isi insuseasca principalele norme de conduita si sa fie pregatit pentru o noua etapa, cea a vietii de scolar.

Iata ce ar trebui sa-l inveti pe micutul tau inainte sa paseasca pe poarta scolii.

1 Invata-l sa socializeze cu alti copii

Daca simti ca micutul tau este mai timid, ajuta-l sa isi depaseasca temerile, astfel incat sa comunice eficient cu ceilalti colegi. Dezvoltarea abilitatilor sociale il va ajuta pe micutul tau sa isi gestioneze emotiile si comportamentul atunci cand interactioneaza cu ceilalti.

2 Dezvolta-i inteligenta cu ajutorul jocului

Chiar daca in perioada prescolara micutul tau va avea un orar mai lejer, este esential ca inteligenta sa ii fie stimulata de la o varsta frageda. Nu trebuie ca procesul de invatare sa devina obositor si nici sa fie considerat o corvoda, asa ca cel mai simplu este sa realizezi acest lucru cu ajutorul jocului.

Jocurile de creativitate si logica il pot ajuta pe cel mic sa aiba o atentie mai buna, iar memoria si gandirea ajung la un nivel superior. In ultimii ani, specialistii au atras atentia asupra faptului ca prescolarii nu mai aloca suficient timp activitatilor de joaca, fiind supusi unui proces de maturizare timpurie si fortata.

3 Invata-l sa fie disciplinat

Disciplina presupune ca micutul tau sa fie capabil sa faca alegerile potrivite in anumite situatii si sa aiba un comportment adecvat.

4 Educa-l sa fie ordonat

Poti sa iti inveti copilul sa fie ordonat chiar de la o varsta mica; aplica o rutina zilnica si ofera-i diverse reponsabilitati, potrivite varstei. De exemplu, lasa-l sa isi stranga singur jucariile din camera, roaga-l sa te ajute la spalatul vaselor sau invata-l cum sa isi faca patul.

In plus, copiii trebuie sa inteleaga si conceptele de igiena, astfel incat sa nu le fie afectata sanatatea si securitatea personala. Explica-i de ce trebuie sa se spele pe maini ori de cate ori vine de la joaca sau de la toaleta, atrage-i atentia ca nu este firesc sa foloseasca tacamurile sau vasele din care au mancat/ baut si altii si atrage-i atentia sa se spele pe dinti dupa masa.

5 Cultiva interesul copilului pentru lectura

Un prim pas pe care il poti face ca sa iti ajuti copilul sa invete sa citeasca este legat de modul in care comunici cu el. Citeste-i povesti, apoi invata-l alfabetul cu ajutorul unor exercitii usoare.

6 Explica-i notiunile stiintifice de baza

Copilul trebuie incurajat sa puna cat mai multe intrebari legate de mediul inconjurator si modul in care functioneaza lumea.

Nimeni nu se asteapta ca un prescolar sa stie cine stie ce legi ale fizicii sau formule chimice, insa evitarea raspunsurilor sau oferirea unor explicatii abigue nu il va ajuta prea mult in viitor.

De exemplu, daca pustiul tau te va intreba "de ce este albastru cerul", nu trebuie sa-i oferi un raspuns simplist, cum ar fi "ca asa a vrut Doamne- Doamne" sau "fiindca l-a vopsit cineva asa". Incearca mai degraba sa ii oferi explicatiile stiintifice, adaptandu-le posibilitatilor sale de intelegere.

Sursa foto: longviewpcc.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului