Cresterea copilului

#terapie prin muzica # creierul copilului #dezvoltare copil #muzica copii

6 moduri in care muzica dezvolta creierul copiilor

Muzica joaca un rol esential in dezvoltarea copiilor, dincolo de relaxarea si bunadispozitie care se ascund in spatele ei. Studierea unui instrument muzical, activarea intr-un cor muzical sau pasiunea pentru muzica ajuta la , a memoriei verbale, la deprinderea notiunilor matematice si la sporirea procesului invatarii, dar si la posibilitatea legarii unor prietenii stranse intre cei mici.

1 Dezvoltarea limbajului

Specialistii au identificat o legatura importanta intre muzica si dezvoltarea limbajului la copii. Se pare ca muzica se poate dovedi o terapie importanta in special in randul copiilor care au probleme limbajul si vorbirea.

Specialistii sustin ca studierea unui instrument muzical imbunatateste felul in care creierul proceseaza limbajul si ii ajuta pe micuti sa depaseasca problemele legate de acesta, citit sau invatare.

2 Favorizeaza procesul invatarii

Creierul are raspunsuri specifice la ritm, melodie si sunete, ceea ce determina cresterea activitatii cerebrale si dezvoltarea cailor neuronale.

Conexiunile neuronale sunt activate fie ca micutul tau canta la un instrument sau pur si simplu asculta muzica, ceea ce duce la imbunatatirea modului in care copilul absoarbe si proceseaza informatii.

Muzica ajuta la crearea unei balante in dezvoltarea cerebrala. Pe de-o parte sunt materiile exacte, precum matematica, care folosesc partea stanga a creierului, iar pe de alta sunt activitatile creative, imaginative, care sunt "trezite" si dezvoltate de partea dreapta a creierului.

3 Dezvolta memoria verbala

Muzica are implicatii si in dezvoltarea memoriei verbale la micuti. Invatarea si repetarea versurilor melodiilor ascultate se dovedeste a fi o tehnica eficienta de imbunatatire a capacitatii micutilor de a retine informatii.

Muzica provoaca creierul copiilor sa lucreze in multe feluri. Cantatul la un instrument muzical necesita o abilitate crescuta de a rezolva probleme si de a folosi memoria si atentia in timpul sarcinilor complexe.

4 Imbunatatirea abilitatilor sociale

Muzica ii face pe micuti mai prietenosi. Cercurile muzicale si locurile unde se asuclta muzica aduna laolalta mai multi copii. Ei au ocazia sa relationeze si sa lege noi prietenii. Muzica se transforma intr-un liant puternic pentru relatiile dintre copii si le dezvolta abilitati sociale importante.

In plus, le dezvolta capacitatea de a lucra in echipa, mai ales daca acestia sunt inscrisi la cercuri de muzica sau coruri speciale. Specialistii, dar si profesorii, au observat ca micutii care asculta muzica sau care canta sunt mai prietenosi, se poarta mai frumos si au mai multa incredere in forte proprii.

5 Dezvoltarea constiintei de sine

Copiii invata sa se cunoasca si sa devina constienti de ei insisi in timp ce asculta muzica sau canta la un instrument. Muzica ii invata pe micuti sa se automotiveze, fiind vorba de o multumire de sine, interioara mai degraba decat sa astepte recompense materiale, externe. In plus, el devine propriul critic al muncii sale si invata cum sa gaseasca singurel resurse pentru a deveni mai bun in ceea ce face.

6 Deprinderea notiunilor matematice

Copiii invata mai usor matematica, una dintre cele mai grele materii scolare, cu ajutorul muzicii. In urma unor teste speciale, specialistii au descoperit ca micutii care au fost implicati in ativitati muzicale (studiau un instrument, erau in cor etc.) au avut rezultate mai bune la scoala decat cei care nu au avut de-a face cu muzica.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare