Cresterea copilului

#ingrijire copil # educatie copil #copil ascultator

6 moduri prin care iti poti invata copilul sa fie ascultator

Copiii au o personalitate puternica si de multe ori incearca sa se impuna in fata parintilor printr-o atitudine nepasatoare. Incapatanarea de care copiii dau dovada in anumite situatii ii poate determina pe parinti sa adopte metode clasice de pedepsire. O palma la fund sau tonul ridicat si amenintator al vocii poate determina un copil sa fie ascultator pe termen scurt, insa aceasta nu este o solutie recomandata. Poti invata un copil sa fie ascultator prin metode mult mai eficiente, care nu ii afecteaza psihicul.


Fii consecventa


A fi consecventa in relatia cu copilul inseamna sa ai o atitudine ferma, astfel incat micutul sa nu-ti simta punctele slabe. Este recomandat sa stabilesti reguli simple pe care copilul le poate respecta. Mentine-ti pozitia chiar si atunci cand cel mic incearca sa te santajeze prin plans sau atunci cand face pe suparatul.


Lauda-l cand este ascultator


Un copil are nevoie de o raspalata atunci cand este ascultator si face ceea ce ii spui. Prin lauda si rasplata ii dai de inteles ca a fost cuminte si ca va primi si mai multe aprecieri din partea ta pe viitor, daca va continua sa iti asculte sfaturile si cerintele.


Adreseaza-i rugaminti, nu ordine


Copiii reactioneaza mai bine la rugaminti adresate pe un ton calm, duios, decat la ordine spuse pe un ton rastit. Stabileste un contact vizual cu copilul si explica-i de ce trebuie sa inceteze sa faca un anumit lucru sau de ce trebuie sa fie cuminte.


Explica-i unde a gresit


Daca un copil este neascultator, nu este suficient sa-i atragi atentia si sa-i ceri sa fie cuminte. Trebuie sa-i aduci si explicatii prin care sa inteleaga unde au gresit, altfel va continua sa te infrunte si sa faca asa cum crede el de cuviinta.


Aplica pedepse usoare


Prin pedepse, copiii isi pot schimba atitudinea si pot deveni ascultatori. In loc sa ii dai o palma la fund sau sa ii dai peste mana, indicat este sa-l pedepsesti intr-un mod mai putin traumatizant, cum ar fi sa-l privezi de una dintre jucariile lui preferate.

Astfel, data viitoare cand va incerca sa fie neasultator va sti ca este posibil sa ramana din nou fara jucarie. Este recomandat sa il pedepsesti doar daca este neascultator in mod repetat.


Fii un exemplu pentru el


Trebuie sa inveti sa-ti asculti copilul si sa-i intelegi nevoile. Daca iti cere o jucarie scumpa, explica-i ca nu o poate avea, dar ca ii poti lua alta daca este cuminte. In acest fel, il motivezi sa fie ascultator.

Ai acasa un copil neascultator acasa? Cum ii faci fata?

Foto: parenting.allwomenstalk.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top