Cresterea copilului

#somn copil #alimentatie bebelus #somn odihnitor #produse cafeina

6 trucuri care ajuta copilul sa doarma mai bine

Perioada de bebelus a copilului tau a trecut de mult timp, dar constati ca inca mai are probleme cu somnul. Se trezeste des, este agitat si din aceasta cauza este morocanos ziua, somnoros si lipsit de energie. Un somn perturbat si neodihnitor isi pune amprenta asupra performantelor scolare si sanatatii emotionale si fizice a micutului. Iata 6 trucuri pentru a ajuta copilul sa doarma mai bine!

1 Mentine o rutina de somn constanta

Rolul somnului este la fel de important precum al alimentatiei, hidratarii sau al altor lucruri care ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului .

Chiar daca programul sau rutina de somn par sa fie necesare numai la bebelusi, trebuie sa stii ca si copiii mai maricei au nevoie la fel de mult de ea.

Adapteaza rutina de somn a bebelusului pe masura ce copilul creste, scoate din ea ritualuri care nu se mai potrivesc si adauga altele noi. Cu toate acestea, ai grija sa pastrezi cateva lucruri esentiale, cum ar fi o ora de somn, baita sau dusul de seara si cititul povestilor.

2 Ajuta-l sa adoarma in fiecare seara la aceeasi ora

Chiar daca la varsta lui ora de somn este ceva mai inaintata decat atunci cand era bebelus, incearca sa il ajuti sa adoarma la aceeasi ora in fiecare seara. In acest fel, organismul lui intra in stare de rapaos si se pregateste de somn cam in jurul aceleiasi ore si ajuta la mentinerea unui program constant.

Poate sa fie ceva mai greu la inceput, dar cu o rutina de somn bine pusa la punct, micutul tau nu va avea probleme in a se obisnui cu acest program. Obisnuieste-l sa adoarma in timp ce ii citesti sau citeste o poveste.

3 Evita sa ii dai produse cu cafeina dupa-amiaza sau seara

Seara cu atat mai putin este indicat sa dai copilului bauturi sau alimente care contin cafeina (sucuri, ciocolata etc.), dar expertii sustin ca nu este recomandat sa faci acest lucru nici dupa-amiaza, deoarece efectul se mentine pana tarziu, iar copilul adoarme greu. Evita sa ii dai astfel de alimente cu cel putin 6 ore inainte de ora obisnuita de culcare.

4 Da-i sa manance la cina portii mici de mancare

Cina este una dintre mesele principale ale zilei, dar este cea care trebuie sa contina numai alimente "usoare", care se digera usor. Evita sa ii dai portii mari de mancare, deoarece o burtica plina il va tine treaz pana tarziu in noapte.

5 Nu il lasa la tv sau calculator dupa cina

Este important ca dupa cina, copilul sa aiba ceva timp de relaxare si joaca, insa nu in compania televizorului ori calculatorului. Acestea sunt surse de relaxare care capteaza atentia copilului pe termen lung. Risti astfel ca micutul sa aiba accese de furie in momentul in care vrei sa il bagi in pat la somn, iar desenele - care se prelungesc mai mult decat e cazul - nu se termina si vrea sa le vada pana la capat.

Incurajeaza-l sa se joace cu alte jucarii si sa se relaxeze cu o carte, un puzzle sau un joculet lego pana la ora de somn.

6 Creeaza un ambient potrivit pentru somn

Pentru a ajuta copilul sa adoarma si sa aiba si un somn odihnitor trebuie sa te asiguri ca exista un mediu potrivit pentru acest moment. Camera trebuie sa fie aerisita, temperatura constanta, intunecata si ferita de zgmotele din alte camere.

Copilul trebuie incurajat sa mearga sa adoarma la momentul in care pare destul de obosit, dar este inca treaz. Evita sa il lasi sa adoarma in bratele tale sua in alta camera. Trebuie sa se obisnuiasca sa adoarma singur, in camera lui.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului