Cresterea copilului

#parinti #educatie copii # cum sa pedepsesti copilul #cand aplici o pedeapsa

7 moduri prin care iti poti sabota emotional propriul copil

Parintii nu vor altceva decat sa-si vada copiii fericiti si impliniti. Cu toate astea, actiunile lor nu valideaza intotdeauna aceste intentii. Psihologul Sherrie Campbell iti dezvaluie ce actiuni ale tale ii creeaza copilului tau o predispozitie spre anxietate, depresie, stima de sine scazuta sau alte probleme emotionale.

Sherrie Campbell este doctor in Psihologie Clinica si are o experienta de consilier si terapeut de mai bine de 19 ani. Specializarea ei este psihoterapia pentru adulti si adolescenti. Iata ce greseli de comportament a sesizat expertul in randul parintilor de-a lungul carierei sale, in care te-ai putea regasi si tu!

1. Ignori sau subestimezi sentimentele copilului tau. Daca atunci cand copilul tau isi exprima teama, tristetea sau furia, tu il ignori sau il tachinezi, acesta va intelege ca ceea ce simte nu este important sau este gresit. Astfel, stima sa de sine va cobori la un nivel minim.

2. Nu impui regulile cu consecventa. Lipsa consecventei il va face pe copilul tau sa isi puna mereu intrebari daca ceea ce face este bine sau rau. Aceasta ii poate provoca probleme de comportament si lipsa de incredere in fortele proprii.

3. Minimalizezi meritele celuilalt parinte. Daca nu iti exprimi dragostea si aprecierea fata de partenerul tau sau, mai rau, il critici constant, copilul tau va deveni anxios si incapabil sa dezvolte relatii sanatoase in viata. Acest tip de comportament se numeste alienare parentala, iar copilul tau va avea de suferit de pe urma lui.

4. Ii ingradesti independenta si intimitatea. Facand acest lucru, ii refuzi copilului tau dreptul la maturizare. El poate dezvolta sentimente de vina si de nesiguranta si nu va fi capabil sa traiasca independent.

5. Iti tratezi copilul ca pe o extensie a ta. Daca incerci sa ii transferi copilului tau dorintele tale de performanta si de comportament, nu reusesti decat sa-i transmiti ca nu il iubesti neconditionat, ci doar pentru ca te face sa arati bine in fata altora. Astfel, nesiguranta si anxietatea devin inevitabile.

6. Intervii in relatiile copilului tau. Ii dictezi ce sa faca in relatiile cu cei din jur? Nu vei reusi decat sa-l determini sa devina foarte neincrezator in propriile alegeri.

7. Il protejezi prea mult. Atunci cand iti feresti copilul de orice fel de durere fizica sau psihica, reusesti sa ii transmiti doar ca viata este mai usoara decat este in realitate. Va avea probleme de adaptare si va putea suferi de confuzie si depresii.

Foto:web.emmes.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului