Cresterea copilului

#copil mic #copil rasfatat # comportament copil # educatie copil #bune maniere copil

7 semne de rasfat la copilul mic

Confundat adesea cu afectiunea si dragostea fata de copil, rasfatul poate fi usor sesizat in comportamentul copilului mic. Daca micutul are ocazional cate un acces de furie sau nu te asculta cand il rogi ceva, nu inseamna ca este si rasfatat. Dar cu cat aceste comportamente sunt mai inradacinate in modul de a se purta si se asociaza si cu zgarcenie, mita, obraznicie si sfidare, ele completeaza tabloul simptomatologic al unui diagnostic clar: copil rasfatat !

1 Nu accepta un refuz din partea ta

Unii parinti cad adesea intr-o capcana periculoasa: confunda dragostea fata de copil cu satisfacerea oricaror pofte. Daca te afli in aceasta postura, atunci poti spune ca nu i-ai refuzat niciodata nimic si ca nu ai folosit prea des termenul NU in educatia lui.

Daca lasi copilul sa faca intotdeauna ce vrea si ii satisfaci toate dorintele, atunci cand vei fi obligata sa ii refuzi ceva vei constata ca traiesti o mica drama a rasfatului.

2 Are din ce in ce mai multe accese de furie

Accesele de furie sunt normale in dezvoltarea copilului mic. Insa pe masura ce acesta creste, ele ar trebui sa se domoleasca, nu sa se intensifice si inmulteasca. Crizele de isterie frecvente, in public sau acasa, care iau nastere de la orice lucru care nu ii este pe plac sugereaza ca micutul tau este un rasfatat.

3 Este reticent la tot ce nu este pe placul sau in interesul lui

Copilul rasfatat este reticent la aproape orice, cu mici exceptii din care, cel mai probabil, ca are de castigat ceva.

Nu participa la activitati casnice si nu se implica in proiecte de familie, nu vrea sa faca teme si isi doreste sa "dicteze" regulile in casa ta sau cel putin in ceea ce priveste educatia lui.

4 Vrea sa te controleze

El vrea sa domine tot in jurul lui. Acest lucruri inseamna ca vrea sa te controleze si se foloseste de trucuri puerile pana cand cedezi si ii faci pe plac. (plange, arunca, tipa etc.).

Daca micutul tau a inceput sa te domine si sa impuna regulile in casa, cu privire la cat mananca, ce amananca, cum se imbraca, ce activitati face si ce nu, a devenit un rasfatat.

5 Este mereu obraznic si te ignora

Cu cat incerci sa ii satisfaci mai mult poftele, cu atat cel mic capata mai multa autoritate in fata ta. Eforturile tale de a-l educa si disciplina sunt zadarnice daca acesta deja a dobandit un control asupra ta si stie sa te manipuleze.

El apeleaza mereu la pozne, scene dramatice si nepoliticoase pentru a-ti atrage atentia si pentru a face ce doreste. Ignora rugamintile si avertismentele tale si incearca mereu sa te sfideze. Disciplina lui ti-a scapat de sub control si acum platesti pretul rasfatului!

6 Este zgarcit si nu imparte nimic cu nimeni

Daca pentru micutul tau toate lucrurile i se cuvin, jucariile sunt numai ale lui, ravneste si la cele ale altor copii si nu este dispus sa le imparta cu nimeni, atunci se poate spune ca l-ai rasfatat un pic prea mult.

7 Se poarta frumos doar daca este mituit

Daca mita este "moneda" de schimb pentru a-l determina sa te ajute la ceva sau sa se poarte frumos cand mergeti undeva, atunci copilul sufera de o forma acuta de rasfat.

Mituirea copilului cu daruri, banuti si jucarii reprezinta cel mai nociv mod de a educa micutul si il va afecta foarte tare la maturitate.

Nu este suficient ca doar un singur "simptom" sa fie prezent in comportamentul copilului pentru a putea pune diagnosticul de rasfat la copil. Dar cu cat bifezi mai multe semne specifice acestei purtari, cu atat sansele ca acesta sa fie rasfatat cresc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului