Cresterea copilului

#copii #sanatate #boli mintale #adhd #depresie

900.000 de copii romani sufera de boli mintale

Un studiu recent realizat de organizatia “Salvati Copiii” cu ocazia ”Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale” a dezvaluit informatii socante: aproape 900.000 de copii din Romania au probleme de sanatate mintala . Lucrurile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat acest numar reprezinta aproape 25% din numarul total de copii.


Mai exact, datele statistice au aratat ca peste 880.000 sufera de tulbutari mentale, dupa cum urmeaza:

 

  • 400.000 au tulburari de anxietate
  • 220.000 sufera de ADHD
  • 154.000 au depresii
  • 88.000 au tulburari de conduita
  • 44.000 sufera de schizofrenie si tulburari psihotice.


Diana Stanculeanu, coordonatorul proiectului a declarat pentru 9am.ro  ca „sunt judete intregi care au un singur psihiatru de copii. Avem o populatie de patru milioane de copii din care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, au risc de a face o tulburare de sanatate mintala.”


In Romania exista numai 200 de psihiatri specializati in psihiatria copilului, ceea ce ar insemna ca un specialist sa fie repartizat la aproximativ 4500 de copii cu probleme.


Informatiile nu sunt deloc imbucuratoare, avand in vedere ca minorii cu probleme nu sunt ajutati de catre societate in niciun fel. Acestia sunt respinsi in institutiile de  invatamant, uneori chiar si de cadrele didactice din cauza cunostintelor limitate.


De unde vin problemele mintale?


Studiile efectuate de-a lungul timpului au dezvaluit ca statul in fata televizorului, mai mult de doua ore pe zi, poate influenta foarte mult sanatatea mintala. Acest obicei poate duce la depresii si chiar comportament deviant , in cazul in care programele vizionate nu sunt adecvate varstei. Din acest motiv este recomandat ca parintii sa acorde foarte mare importanta acestui aspect si sa evite sa isi lase copiii sa petreaca prea mult timp in fata televizorului. In mod normal, este mai mult decat suficient sa petreaca o ora si jumatate  la televizor, insa daca este posibil, timpul ar trebui scazut cat mai mult posibil.


In plus, parintii ar trebui sa se gandeasca la alte activitati care sa le ofere micutilor mai multe satisfactii, chiar daca acestea se vor simti pe termen lung.  Activitatile fizice, iesirile in aer liber, lectura sau jocurile care sporesc inteligenta sunt doar cateva dintre activitatile potrivite pentru un copil in plina dezvoltare.


Alte cauze ale problemelor mintale ar putea fi:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare