Cresterea copilului

#copii #activitati copii #activitati varsta copii #varsta copii

Activitati potrivite pentru copii in functie de varsta

Fiecare parinte isi doreste sa aiba un copil cat mai activ si bine dezvoltat, atat fizic, cats si intelectual sau emotional. Chiar daca ti-ai dori ca bebelusul tau sa fie in stare deja sa mearga pe bicicleta ori sa inoate sau ca pe la 2-3 ani sa stie sa cante la pian sau sa joace fotbal, este important sa ai rabdarea necesara si sa stii ca exista activitati potrivite si recomandate la fiecare varsta in parte.

In primii doi ani de viata, micutul tau cunoaste o dezvoltare fizica si locomotorie, dar si cognitiva, foarte rapide - nu uita ca invata sa mearga, sa vorbeasca, sa-si foloseasca manutele pentru mancat, pentru a tine lucruri in mana etc.

De la doi anisori incolo este pregatit pentru activitati ceva mai solicitante, organizate si utile atat in dezvoltarea lui fizica, cat si emotionala. Insa fiecare varsta are activitatile ei specifice, care se adapteaza pe capacitatile si abilitatile pe care micutul le are dezvoltate pana atunci si care il ajuta sa-si descopere si alt potential si alte capacitati.

Activitati pentru copii 2-5 ani

Incepand cu doi anisori, micutul tau trebuie incurajat sa faca miscare fizica usoara, de la alergat, pana la urcat scari, tumbe si chiar si jocuri usoare cu mingea.

Este varsta ideala pentru a incepe cursurile de inot sau alte activitati ori jocuri acvatice, dar si pentru dansuri.

Tot intre doi si cinci ani, micutul tau poate invata cu usurinta sa manevreze o tricicleta, cu putin ajutor din partea ta.

Pana la varsta de cinci ani, copilul tau poate face prima oara cunostinta cu instrumente muzicale simple (tobe de jucarie, chitare in miniatura, bass, orga etc.) si poate canta la ele.

Tot pana la aceasta varsta, este indicat sa atragi prichindelul in bucatarie, la activitati de gatit, dar si de curatenie - spalat vase, strans coji, resturi, si nu doar prin bucatarie, ci si prin restul casei.

Daca pe la doi anisori, baietelul tau abia putea da cu piciorul in minge, pana la cinci ani poate fi inscris la o scoala de fotbal pentru a incepe sa se antreneze organizat.

Si gimnastica este o activitate care se potriveste aceste categorii de varsta, insa cea la nivel profesionist incepe sa prinda contur si sa poata fi exersata corect si la un nivel competitiv abia de pe la sase ani.

Activitati pentru copii 6-9 ani

Pana la implinirea varstei de sase ani, micutul cu siguranta va renunta la rotile ajutatoare ale bicicletei si va pedala singur si va descoperi si bucuria de a se plimba cu role.

Lectiile de pian nu se pot lua decat de pe la noua anisori incolo, fiind un isntrument care necesita multa dexteritate, dar si asocierea concomitenta a mai multor abilitati - atentie, concentrare, memorie, dar inainte de toate, trebuie sa aiba dezvoltata capacitatea de a-si folosi degetele individual, nu doar cu restul palmei.

Chiar daca micutul tau da dovada de talente artistice la cantat, lasa-l pana pe la noua anisori sa se distreze fredonand piese care ii plac si abia apoi du-l la lectii sau cursuri de canto. Pentru a urma astfel de cursuri trebuie sa indeplineasca niste criterii de dezvoltare, care nu se regasesc la copiii mici.

Artele martiale pot fi invatate de mic copil, insa daca vrei sa il inscrii la o scoala speciala si sa faca performanta, este indicat sa astepti pana pe la 7 ani.

In general, de la varsta de 7-8 ani incolo, micutul tau se poate implica si inscrie la sporturi de contact (karate) si la activitati care necesita abilitati pe care atunci cand este mic nu le are dezvoltate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului